Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja bardzo. Dziś mam dla Was przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy łyżka, kilka podstawowych składników, śliwki i dobra foremka. U mnie ciasto w małej tortownicy 20 cm. Uwielbiam ją 🙂 Jest idealna, gdy chcę przygotować coś słodkiego do kawy czy herbaty dla bliskich lub na przyjazd przyjaciół. Taka porcja ciasta jest wówczas w sam raz. Bo przecież nie zawsze trzeba piec duże blachy ciasta, prawda? 😉

Taką tortownicę można zamówić w sklepie Fackelmann, tak jak mój ulubiony przesiewacz do mąki i cukru. Polecam! Więcej o zakupach w sklepie Fackelmann pisałam Wam przy okazji przepisu na domowe lody straciatella

A wracając do przepisu na ciasto czekoladowe ze śliwkami. To nie tylko świetne ciasto do kawy czy herbaty. Takie ciasto ze śliwkami możecie też śmiało zabrać ze sobą na piknik. Na świeżym powietrzu smakuje jeszcze lepiej 😉

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g musu jagodowego (można zastąpić dżemem jagodowym, z czarnej porzeczki lub innym)
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru – u mnie trzcinowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka klasy M
  • 2 śliwki

Przygotowanie:

Dół formy (u mnie tortownica 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę i cukier. Składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mus jagodowy (lub dżem), mleko, jajka i olej. Składniki mieszamy łyżką do połączenia.

Masę wylewamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek.

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto, około 30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków foremki, a wbity patyczek być suchy.

Po przestudzeniu ciasto podajemy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi