Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową)

Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) (1)Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) (2)Dziś polecam Wam kolejne szybkie i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka 🙂 Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno). Ciasto nabiera dzięki niej zupełnie innego orzeźwiającego smaku (nie jest za słodkie). Ciasto czekoladowe wg Nigelli wychodzi delikatne i co najważniejsze pyszne. Przepis podaję Wam z moimi zmianami. Spróbujcie.

Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) (4)

Składniki: (na keksówkę)

  • 125 g masła
  • 100 g czekolady*
  • 220 g konfitury pomarańczowej Eterno (w oryginale 300 g)
  • 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego)
  • 2 jajka (u mnie M)
  • szczypta soli
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa (w oryginale rozpuszczona czekolada z 2-3 łyżkami masła)

*u mnie dziś zapomniana czekolada z kawałkami suszonych owoców. Polecam Wam dodać dobrej czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem, dodajemy połamaną czekoladę. Jeszcze chwilę podgrzewamy, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników.

Czekoladową mieszankę przelewamy do miski, dodajemy cukier i konfiturą pomarańczową. Jajka wbijamy do małej miseczki, mieszamy widelcem i dodajemy do reszty składników. Całość krótko mieszamy do połączenia składników, następnie dodajemy stopniowo mąkę, mieszając tylko do połączenia składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 50-55 minut).

Gdy ciasto przestygnie polewamy je polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) (3)Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) (1)

Smacznego

*na podstawie N.Lowson „How to be a domestic goddess” z moimi zmianami

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

  1. DOROTA says:

    WYSZŁO EXTRA NIE MIAŁAM TAKIEJ WIĘC UŻYŁAM WIŚNIOWEJ NASTĘPNYM RAZEM SPRÓBUJĘ Z POMARAŃCZOWĄ

    POLECAM TEN PRZEPIS MEGA PROSTY I PYSZNY MĘŻUŚ ZACHWYCONY NA MAXA

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi