Dziś polecam Wam kolejne szybkie i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka 🙂 Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno). Ciasto nabiera dzięki niej zupełnie innego orzeźwiającego smaku (nie jest za słodkie). Ciasto czekoladowe wg Nigelli wychodzi delikatne i co najważniejsze pyszne. Przepis podaję Wam z moimi zmianami. Spróbujcie.
Składniki: (na keksówkę)
- 125 g masła
- 100 g czekolady*
- 220 g konfitury pomarańczowej Eterno (w oryginale 300 g)
- 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego)
- 2 jajka (u mnie M)
- szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa (w oryginale rozpuszczona czekolada z 2-3 łyżkami masła)
*u mnie dziś zapomniana czekolada z kawałkami suszonych owoców. Polecam Wam dodać dobrej czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem, dodajemy połamaną czekoladę. Jeszcze chwilę podgrzewamy, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników.
Czekoladową mieszankę przelewamy do miski, dodajemy cukier i konfiturą pomarańczową. Jajka wbijamy do małej miseczki, mieszamy widelcem i dodajemy do reszty składników. Całość krótko mieszamy do połączenia składników, następnie dodajemy stopniowo mąkę, mieszając tylko do połączenia składników.
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 50-55 minut).
Gdy ciasto przestygnie polewamy je polewą czekoladową.
Smacznego
*na podstawie N.Lowson „How to be a domestic goddess” z moimi zmianami
WYSZŁO EXTRA NIE MIAŁAM TAKIEJ WIĘC UŻYŁAM WIŚNIOWEJ NASTĘPNYM RAZEM SPRÓBUJĘ Z POMARAŃCZOWĄ
POLECAM TEN PRZEPIS MEGA PROSTY I PYSZNY MĘŻUŚ ZACHWYCONY NA MAXA
Cieszę się i dziękuję za podzielenie się opinią
Ale ciacho…ślinka leci 🙂
Dziękuję 🙂
Ciekawy przepis!
Upiekłam proste i pyszne ciasto polewę zrobiłam z czekolady rewelacja
Cieszę się, że smakowało 🙂
… niebo w gębie 🙂 dziękuje za przepis
Cieszę się, że smakowało 🙂 Proszę 🙂
Robię już 3 raz i wszyscy chwalą. Tylko za każdym razem daję inną konfiturę. Polecam fajny przepis 🙂