Ciasto czekoladowe mieszane łyżką

Ciasto czekoladowe mieszane łyżką Lubicie szybkie i pyszne ciasta? Polecam Wam proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe mieszane łyżką. Kilka chwil przygotowań i do piekarnika. Potem już tylko wystarczy pokroić ciast na kawałki i podawać z ulubioną kawą lub herbatą. Pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Ja je piekę na weekend do kawy, na spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Latem zabieram je na piknik. Proste ciasto czekoladowe, które uda się każdemu. Spróbujcie.

W przepisie użyłam pysznych, ekologicznych produktów Gron Balance W szczególności uwielbiam te płatki czekolady <3 Są pyszne i można je wykorzystać w różny sposób 😀 Polecam!

Czym wyróżniają się produkty od Gron Balance? Gron Balance to bogaty wybór produktów dla świadomych konsumentów, którzy poszukują ekologicznych oraz bezpiecznych produktów o przemyślanym składzie i wysokiej jakości. Wszystkie produkty z serii Gron Balance są tworzone z szacunku i troski – i wyselekcjonowane tak, aby dbać o zdrowie i wartości w bliskim nam otoczeniu. Dla zapewnienia najwyższej jakości, produkty powstają we współpracy z Duńskim Stowarzyszeniem Astmatyków i Alergików. W ofercie Gron Balance znajdziecie nie tylko doskonałe produkty spożywcze, ale też środki czystości, kosmetyki i środki higieny dla dzieci i dorosłych. Więcej szczegółów na temat marki znajdziecie na stronie Grøn Balance i fanpage Grøn Balance – oryginalna duńska receptura

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru trzcinowego (można użyć zwykły)
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka M
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego – użyłam kremowy dżem BIO od Gron Balance
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 6 płatków z czekoladowy mlecznej BIO Gron Balance

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Dno formy (u mnie kwadratowa 24×24) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, naturalne kakao i sodę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie wbijamy jajka. Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy. Na koniec wlewamy olej. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników.

Masę wylewamy do przygotowanej formy.

Na wierzch kruszymy w rękach czekoladę w listkach.

Ciasto wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego pieczemy ciasto do tzw. suchego patyczka.

Studzimy, kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi