Ciasto czekoladowe łyżką mieszane
Lubicie szybkie proste wypieki? Ja uwielbiam. Dziś zapraszam Was na pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe łyżką mieszane. W prostocie siła 😉 Piekę je od lat. Uwielbiam je za smak i tą niebywałą prostotę przygotowania. Polecam i Wam 🙂 To kto się skusi na kawałek takiego czekoladowego ciasta?
Jak przygotować czekoladowe ciasto łyżką mieszane?
- 2 szklanki mąki
- niepełna szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka sody Emix
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Emix
- 3 jajka M
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
- 6 pełnych łyżek dowolnego dżemu lub konfitury – u mnie konfitura z mandarynek (fajnie wzbogaciła smak ciasta)
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
Do dekoracji:
- Emix Polewa o smaku białej czekolady
- grysik truskawkowy (liofilizowana truskawka)
Przygotowanie:
Najpierw mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy mleko, olej, konfiturę lub dżem i jajka.
Wszystko mieszamy do połączenia (nie mysi być bardzo dokładnie).
Ciasto wylewamy do formy – u mnie 26x18x7
Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). I pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Ciasto przed podaniem dekorujemy polewą i posypujemy grysikiem truskawkowym.
Smacznego
Wpis we współpracy z Emix