Ciasto czekoladowe łyżką mieszane

Ciasto czekoladowe łyżką mieszane

Ciasto czekoladowe łyżką mieszane

Lubicie szybkie proste wypieki? Ja uwielbiam. Dziś zapraszam Was na pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe łyżką mieszane. W prostocie siła 😉 Piekę je od lat. Uwielbiam je za smak i tą niebywałą prostotę przygotowania. Polecam i Wam 🙂 To kto się skusi na kawałek takiego czekoladowego ciasta?

Jak przygotować czekoladowe ciasto łyżką mieszane?



Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody Emix
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia Emix
  • 3 jajka M
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao
  • 6 pełnych łyżek dowolnego dżemu lub konfitury – u mnie konfitura z mandarynek (fajnie wzbogaciła smak ciasta)
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju

Do dekoracji:

  • Emix Polewa o smaku białej czekolady
  • grysik truskawkowy (liofilizowana truskawka)

Przygotowanie:

Najpierw mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy mleko, olej, konfiturę lub dżem i jajka.

Wszystko mieszamy do połączenia (nie mysi być bardzo dokładnie).

Ciasto wylewamy do formy – u mnie 26x18x7

Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). I pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Ciasto przed podaniem dekorujemy polewą i posypujemy grysikiem truskawkowym.

Smacznego

Wpis we współpracy z Emix

Dodaj komentarz