Ciasto brzoskwiniowe z pianką – idealne do kawy
Dziś mam dla Was przepis na ciasto brzoskwiniowe z pianką. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Słodka budyniowa pianka, soczyste brzoskwinie i kruche ciasto. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Ja uwielbiam takie połączenia. Do tego filiżanka ulubionej aromatycznej kawy i mamy deser idealny. A jeśli o kawie mowa, to jaką lubicie? Ja najbardziej świeżo mieloną. Taka świeżo mielona kawa lavazza od razu wywołuje uśmiech na mojej twarzy 😉 Ten zapach i aromat… Ja to uwielbiam. Dobrej jakości kawę i młynki do mielenia możecie kupić w sklepie Konesso. To miejsce godne polecenia. Odwiedzam ten sklep od lat. Możecie tam kupić również herbatę, ekspresy do kawy oraz różnego rodzaju akcesoriami do parzenia i podawania kawy lub herbaty. To miejsce, w którym prawdziwy smakosz zawsze znajdzie coś dla siebie.
A wracając do przepisu na ciasto brzoskwiniowe z pianką… Zobaczcie jak łatwo je przygotować 🙂
Składniki:
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (8 połówek)
- 2,5 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500)
- 250 g masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
Na piankę:
- 2 duże budynie śmietankowe (2×64 g)
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
*szklanka ma u mnie 250 ml
Przygotowanie:
Formę (u mnie 26×26 cm) smarujemy lekko tłuszczem. Spód wykładamy papierem do pieczenia, boki obsypujemy np. kaszą manną.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, 4 żółtka jaj i posiekane masło (lub margarynę). Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. I schładzamy w lodówce.
Rozgrzewamy nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Większą część ciasta wyciągamy i wykładamy na spód formy. Spód dziurkujemy widelcem. Rada: Spód warto podpiec około 12-15 minut przed nałożeniem reszty składników. Ja tego nie robię, bo mój piekarnik na tyle mocno grzeje od spodu, że nie jest to konieczne.
Robimy piankę: W misce ubijamy białka, dodając pod koniec stopniowo cukier. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Pod koniec dolewamy cienką strużką olej, miksujemy.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Wykładamy na nasz spód.
Naszą piankę wykładamy na brzoskwinie.
Na wierzch układamy łatki z ciasta (kawałki ciasta zgniatamy w pacach tworząc cienkie łatki).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut do ładnego zarumienienia wierzchu ciasta. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto.
Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Gdy całkowicie ostygnie kroimy je ostrym nożem na kawałki.
Smacznego
Wygląda bardzo pysznie
Polecam 🙂
Ciasto jest smaczne, ale w piance był bardzo wyczuwalny proszek z budyniu. Jak tego uniknąć?
Może Pani zmniejszyć ilość budyniu np. dodać 2 tradycyjne torebki.
Dziękuję, następnym razem tak zrobię ?
Zrobiłam. Ciasto wyszło świetnie. Cała rodzina zadowolona. Nawet teściowa doceniła 😀
Cieszę się, że wszystkim smakowało 😀
apetycznie wygląda
Dziękuję 🙂
Robiłam kiedyś podobne z wiśniami, smakowało świetnie. Następnym razem dodam brzoskwinie. 🙂
Polecam 🙂
Wspaniałe ciasto Madziu ?
Dziękuję Marzenko 🙂