Ciasto brzoskwiniowe z pianką

Ciasto brzoskwiniowe z pianką

Ciasto brzoskwiniowe z pianką – idealne do kawy

Dziś mam dla Was przepis na ciasto brzoskwiniowe z pianką. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Słodka budyniowa pianka, soczyste brzoskwinie i kruche ciasto. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Ja uwielbiam takie połączenia. Do tego filiżanka ulubionej aromatycznej kawy i mamy deser idealny. A jeśli o kawie mowa, to jaką lubicie? Ja najbardziej świeżo mieloną. Taka świeżo mielona kawa lavazza od razu wywołuje uśmiech na mojej twarzy 😉 Ten zapach i aromat… Ja to uwielbiam. Dobrej jakości kawę i młynki do mielenia możecie kupić w sklepie Konesso. To miejsce godne polecenia. Odwiedzam ten sklep od lat. Możecie tam kupić również herbatę, ekspresy do kawy oraz różnego rodzaju akcesoriami do parzenia i podawania kawy lub herbaty. To miejsce, w którym prawdziwy smakosz zawsze znajdzie coś dla siebie.

Ciasto do kawy

A wracając do przepisu na ciasto brzoskwiniowe z pianką… Zobaczcie jak łatwo je przygotować 🙂

Składniki:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (8 połówek)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka

Na piankę:

  • 2 duże budynie śmietankowe (2×64 g)
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

*szklanka ma u mnie 250 ml

Przygotowanie:

Formę (u mnie 26×26 cm) smarujemy lekko tłuszczem. Spód wykładamy papierem do pieczenia, boki obsypujemy np. kaszą manną.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, 4 żółtka jaj i posiekane masło (lub margarynę). Zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. I schładzamy w lodówce.

Rozgrzewamy nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Większą część ciasta wyciągamy i wykładamy na spód formy. Spód dziurkujemy widelcem. Rada: Spód warto podpiec około 12-15 minut przed nałożeniem reszty składników. Ja tego nie robię, bo mój piekarnik na tyle mocno grzeje od spodu, że nie jest to konieczne.

Robimy piankę: W misce ubijamy białka, dodając pod koniec stopniowo cukier. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Pod koniec dolewamy cienką strużką olej, miksujemy.

Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Wykładamy na nasz spód.

Naszą piankę wykładamy na brzoskwinie.

Na wierzch układamy łatki z ciasta (kawałki ciasta zgniatamy w pacach tworząc cienkie łatki).

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut do ładnego zarumienienia wierzchu ciasta. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto.

Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Gdy całkowicie ostygnie kroimy je ostrym nożem na kawałki.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

13 comments

Skomentuj Paula Anuluj pisanie odpowiedzi