Ciasto bez pieczenia. Kremowy gotowany sernik

Ciasto bez pieczenia. Kremowy gotowany sernik. Latem bardzo często przygotowuję słodkości bez pieczenia. Choć przyznam Wam szczerze, że pora roku nie jest tu wyznacznikiem. Po prostu uwielbiamy takie ciasta. Są pyszne, a ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Jeśli szukacie czegoś prostego i smacznego do kawy lub herbaty polecam Wam taki letni kremowy gotowany sernik. U mnie w domu znika dosłownie w mgnieniu oka. Spróbujcie.

Ciasto bez pieczenia. Kremowy gotowany sernik

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka*
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka M
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Na spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć (na spód) + 4 ciasteczka na wierzch
  • około 100-120 g masła

*konsystencja ciasta może się różnić w zależności od użytego sera

Przygotowanie:

W misie blendera z nożami rozdrabiamy opakowanie ciasteczek. Do rozdrobnionych ciasteczek dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy (ma powstać mokry piasek, masło dodajemy stopniowo). Formę do pieczenia wykładamy papierem, zapinamy obręcz. Wykładamy nasze ciasteczka, lekko ugniatamy tworząc spód.

Do miseczki wbijamy 3 jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Pod koniec wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy ser z wiaderka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając (najlepiej ręczną trzepaczką).

Gdy masa będzie jednolita dodajemy wymieszane z mąką jajka, aromat cytrynowy i całość energicznie mieszamy.

Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser zacznie gęstnieć.

Serową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie rozdrabniamy 4 ciasteczka, posypujemy nimi wierzch ciasta.

Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc (minimum 1 godzina).

Smacznego

6 comments

Dodaj komentarz