Ciasteczka z nutellą

Ciasteczka z nutella Lubicie ciasteczka? Ja bardzo. W wolnych chwilach piekę ich najróżniejsze wersje. Dziś zapraszam Was na kolejną. Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka z nutellą. Jeśli nie używacie nutelli możecie dodać inny krem czekoladowy. Przygotowanie takich ciasteczek zajmie Wam dosłownie chwilę. Spróbujcie.

Polecam Wam też przepis na rogaliki serowe z owocami. Przepis znajdziecie tutaj.

Składniki: na około 15 ciasteczek, ilość zależy od wielkości

  • 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia*
  • 1 łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko klasy M

*kiedyś nie dodałam i ciasteczka też wyszły, oczywiście ciut inne 😉 (informacja dla osób nie mogących używać proszku do pieczenia)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy nutellę (lub inny tego typu krem) i chwilę miksujemy.

Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników. 

Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba dłonie można delikatnie posypać mąką.

Kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione od spodu, widać to delikatnie też na brzegach.

Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka przez kilka minut na blaszce i dopiero ściągamy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi