Ciasteczka z nutella Lubicie ciasteczka? Ja bardzo. W wolnych chwilach piekę ich najróżniejsze wersje. Dziś zapraszam Was na kolejną. Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka z nutellą. Jeśli nie używacie nutelli możecie dodać inny krem czekoladowy. Przygotowanie takich ciasteczek zajmie Wam dosłownie chwilę. Spróbujcie.
Polecam Wam też przepis na rogaliki serowe z owocami. Przepis znajdziecie tutaj.
Składniki: na około 15 ciasteczek, ilość zależy od wielkości
- 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia*
- 1 łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko klasy M
*kiedyś nie dodałam i ciasteczka też wyszły, oczywiście ciut inne 😉 (informacja dla osób nie mogących używać proszku do pieczenia)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy nutellę (lub inny tego typu krem) i chwilę miksujemy.
Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników.
Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba dłonie można delikatnie posypać mąką.
Kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione od spodu, widać to delikatnie też na brzegach.
Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka przez kilka minut na blaszce i dopiero ściągamy.
Smacznego
A można je dodatkowo przełożyć nutellą i skleić?
Pani Marto, myślę że tak 🙂
Jutro zrobię bo wyglądają pyszne
Proszę dać znać jak smakowały 🙂
Jakie kuszące ciasteczka. Pychotka!
😀
Zrobiłam i wyszły naprawdę smaczne