Ciasteczka z migdałami

Ciasteczka z migdałami Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Proste, szybkie i pyszne. Idealne do kawy, herbaty lub, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego 😉 Do tego przygotowanie takich ciasteczek może być też świetną zabawą dla najmłodszych domowników 😉 Moje dzieci uwielbiają robić ciasteczka 😉

Dziś polecam Wam pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka z migdałami w lekko odchudzonej wersji. Ciasteczka są słodzone erytrolem. Są lekko słodkie i naprawdę pyszne. A chrupiące blanszowane migdały to przysłowiowa „kropką nad i”. Spróbujcie. To naprawdę pyszne połączenie.

Gdzie kupić erytrol? Erytrol, blanszowane migdały i inne dobrej jakości produkty możecie nabyć w sklepie https://www.koro-shop.pl/ Bogaty asortyment, świetne produkty, duże opakowania. Duże opakowania są wydajne i starczą na dłużej. To idealne rozwiązanie dla osób, które kochają piec i gotować. Sklep KoRo jest naprawdę wart uwagi.

Jeśli chcielibyście zrobić tam zakupy, to zostawiam Wam kod zniżkowy 🙂

Na hasło OKRUSZKI5 macie 5% rabatu na zakupy w sklepie https://www.koro-shop.pl

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (wcześniej wyciągnięte z lodówki)
  • 100 g erytrolu – nabyłam w KoRo*
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • blanszowane migdały – nabyłam w KoRo

*jeśli lubicie słodsze ciasteczka możecie dodać ciut więcej erytrolu

Przygotowanie:

Do miski przekładamy masło. Dodajemy erytrol i wbijamy 1 jajko. Miksujemy składniki. Następnie dodajemy sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, znów miksujemy.

Do składników wsypujemy mąkę z sodą. Chwilę miksujemy do otrzymania a la kruszonki. Następnie szybko zagniatamy ciasto ręką.

Ciasto schładzamy w lodówce przez 20-30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Z ciasta formujemy w dłoniach kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

W każde ciasteczka dość mocno wciskamy migdał. Mi pomagała we wszystkim córeczka (za delikatnie wcisnęła migdały, poprawiłam to później).

Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie do zarumienienia, około 15 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasteczka należy obserwować.

Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu mogą być lekko miękkie.

Z podanych składników wyjdzie duża blacha ciasteczek. Ilość zależy od tego jakiej wielkości ciasteczka zrobimy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz