Ciasteczka z czekoladą (niczym pieguski)

 Ciasteczka z czekoladą (niczym pieguski) Dziś polecam Wam pyszne, domowe ciasteczka nadziane czekoladą. Idealne dla wielbicieli popularnych piegusków. Oczywiście jeśli lubicie możecie część czekolady zastąpić np. posiekanymi orzechami. Moja rodzina jednak dziś zażyczyła sobie wersję wyłącznie z czekoladą. Takie domowe ciasteczka przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to z kilku prostych, ogólnodostępnych składników. Jeśli nie macie czekoladowych kropelek możecie dodać dobrej jakości posiekaną czekoladę.

My najczęściej zjadamy tego typu ciasteczka od tak w rękę i do buźki (moje dzieci je uwielbiają, w szczególności córeczka) lub do filiżanki dobrej kawy. A jak ciasteczka, to i kawa o tym aromacie 😉 Pyszna kawa rozpuszczalna „Ciasteczko czekoladowe” do nabycia w Arkom. W sklepie również kawy ziarniste i inne pyszne produkty. Zachęcam do zajrzenia na stronę Arkom Świat Kawy i Herbaty

Uwaga!

Mam dla Was również niespodziankę ?  Kod rabatowy w sklepie https://kawaiherbata.com/  na hasło: OKRUSZKI

RABAT WYNOSI 10% i obejmuje wszystkie produkty spożywcze (kawa, herbata, dodatki cukiernicze, słodycze, konfitury, produkty BIO, owoce liofilizowane) sprzedawane w sklepie internetowym. Rabat nie łączy się z promocjami na stronie. Kod ważny jest do końca marca.

Składniki: (ilość zależy od wielkości ciasteczek)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko klasy M
  • 100 g czekoladowych kropelek (lub posiekanej czekolady)
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy aromat lub ekstrakt waniliowy i chwilę miksujemy.

Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników.

Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nakładać małą łyżeczką masę na blaszkę. Wówczas wyjdzie nam więcej ciasteczek, ale będą mniej kształtne.

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione od spodu, widać to delikatnie też na brzegach.

Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka przez kilka minut na blaszce i dopiero ściągamy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

  1. Justyna Balchan says:

    Wyglądają na pyszne i naprawdę proste.Uwielbiam pieguski i mam nadzieję zakochać się w tych ciasteczkach.Plan na weekend mam już w takim razie 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi