Ciasteczka z ciecierzycy – zdrowe i pyszne
Tak, tak dobrze czytacie 🙂 Dziś mam dla Was przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka z ciecierzycy. Sama jeszcze niedawno ciecierzycę kojarzyłam wyłącznie z wytrawnymi przepisami. Ale jak się okazuje, to również wspaniała baza do małych, słodkich wypieków. Ciasteczka z ciecierzycy, to jeden z pierwszych słodkich przepisów, który wpadł mi w oko na blogu Blendman.pl
Autorem bloga jest Konrad. Śmiało mogę napisać, że jest on jedną z osób, od której można się uczyć, którą można się inspirować. Blog Konrada jest pełen pysznych i zdrowych przepisów, które autor opatrzył tak pięknymi zdjęciami, że od samego przeglądania można zgłodnieć. Ja upatrzyłam sobie tam kilka pysznych pomysłów na obiad i oczywiście hummusy! Konrad jest w nich mistrzem! Jeśli jeszcze nie macie jego książki Hummusy i Pasy, to koniecznie to nadróbcie. Bo książka jest dowodem na to, że hummus i pasta nie muszą być nudne, że mogą mieć tak wiele oblicz i smaków jak tylko sobie zamarzymy. Polecam!
A wracając do tytułowych ciasteczek z ciecierzycy koniecznie ich spróbujcie. Zadziwiające jak takie ciasteczka bez jajek i mąki mogą być pyszne. Będą idealne dla osób, które muszą z jakiś powodów wykluczyć te składniki z diety. Moja rodzina nie musi tego robić, ale osobiście uwielbiam próbować nowych smaków, zwłaszcza jeśli w rezultacie otrzymujemy coś tak dobrego i zdrowego.
Jak wiecie nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie do przepisu. I tak też jest w przypadku ciastek z ciecierzycy. Dlatego polecam Wam dwie wersje ciasteczek – pierwsza z przepisu Konrada z bloga Blendman.pl Druga zaś, to moja mała wariacja na jej temat. Obie pyszne. Spróbujcie.
Ciasteczka z ciecierzycy – wersja z miodem/syropem klonowym
Polecam! Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Idealne, gdy najdzie nas ochota na małe słodkie, zdrowe „co nie co”. I ten orzechowy posmak… Jeśli tak jak my lubicie masło orzechowe, to na pewno będziecie zachwyceni.
Żeby je przygotować wystarczy mieć:
- puszkę ciecierzycy, masło orzechowe, miód/syrop klonowy, proszek do pieczenia, sól, laska wanilii (opcjonalnie), gorzka czekolada
Cały przepis, wraz z cennymi wskazówkami znajdziecie tutaj – ciastka z ciecierzycy Polecam!
Ciasteczka z ciecierzycy – wersja z bananem
Moja wersja ciasteczek. Te ciasteczka powstały pod wpływem chwili i … w związku z dużą ilością bananów jakie, wówczas miałam w domu. Dzieci wołały o nową porcję ciasteczek, a im przecież się nie odmawia 😉 Inspirowałam się bazowym przepisem z bloga Blendman.pl Jednak dokonałam małych zmian, które wpłynęły również na konsystencje ciasteczek. Te są bardziej puszyste i miękkie, ale smakują nam równie mocno. Którą wersję wybrać? Polecam obie 🙂
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (puszka 400 g)
- 100 g masła orzechowego
- 140 g bananów (2 małe obrane banany) – użyłam dojrzałych bananów, są słodsze
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- niewielka ilość ekstraktu waniliowego (około 0,5 małej łyżeczki) lub ziarenka z połowy laski wanilii
- posiekana czekolada – mleczna lub gorzka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy masło orzechowe, obrane banany, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładko. Całość można też zmiksować ręcznym blenderem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy po łyżce masy, w każdą wciskamy posiekaną czekoladę.
Ciasteczka pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia. Uwaga! Ciasteczka zostawiamy na blaszce do wystudzenia i dopiero później ściągamy je z blaszki (wcześniej będą zbyt miękkie/giętkie).
Smacznego
Często robię podobne ciasteczka. Są pyszne, a Twoje wyglądają rewelacyjnie.
Dziękuję 🙂
Wyglądają rewelacyjnie 🙂