Ciasteczka z ciecierzycy – zdrowe i pyszne

Ciasteczka z ciecierzycy – zdrowe i pyszne

Tak, tak dobrze czytacie 🙂 Dziś mam dla Was przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka z ciecierzycy. Sama jeszcze niedawno ciecierzycę kojarzyłam wyłącznie z wytrawnymi przepisami. Ale jak się okazuje, to również wspaniała baza do małych, słodkich wypieków. Ciasteczka z ciecierzycy, to jeden z pierwszych słodkich przepisów, który wpadł mi w oko na blogu Blendman.pl

Autorem bloga jest Konrad. Śmiało mogę napisać, że jest on jedną z osób, od której można się uczyć, którą można się inspirować. Blog Konrada jest pełen pysznych i zdrowych przepisów, które autor opatrzył tak pięknymi zdjęciami, że od samego przeglądania można zgłodnieć. Ja upatrzyłam sobie tam kilka pysznych pomysłów na obiad i oczywiście hummusy! Konrad jest w nich mistrzem! Jeśli jeszcze nie macie jego książki Hummusy i Pasy, to koniecznie to nadróbcie. Bo książka jest dowodem na to, że hummus i pasta nie muszą być nudne, że mogą mieć tak wiele oblicz i smaków jak tylko sobie zamarzymy. Polecam!

A wracając do tytułowych ciasteczek z ciecierzycy koniecznie ich spróbujcie. Zadziwiające jak takie ciasteczka bez jajek i mąki mogą być pyszne. Będą idealne dla osób, które muszą z jakiś powodów wykluczyć te składniki z diety. Moja rodzina nie musi tego robić, ale osobiście uwielbiam próbować nowych smaków, zwłaszcza jeśli w rezultacie otrzymujemy coś tak dobrego i zdrowego.

Jak wiecie nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie do przepisu. I tak też jest w przypadku ciastek z ciecierzycy. Dlatego polecam Wam dwie wersje ciasteczek – pierwsza z przepisu Konrada z bloga Blendman.pl Druga zaś, to moja mała wariacja na jej temat. Obie pyszne. Spróbujcie.

Ciasteczka z ciecierzycy – wersja z miodem/syropem klonowym

Polecam! Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Idealne, gdy najdzie nas ochota na małe słodkie, zdrowe „co nie co”. I ten orzechowy posmak… Jeśli tak jak my lubicie masło orzechowe, to na pewno będziecie zachwyceni.

Żeby je przygotować wystarczy mieć:

  • puszkę ciecierzycy, masło orzechowe, miód/syrop klonowy, proszek do pieczenia, sól, laska wanilii (opcjonalnie), gorzka czekolada

Cały przepis, wraz z cennymi wskazówkami znajdziecie tutaj – ciastka z ciecierzycy Polecam!

Ciasteczka z ciecierzycy – wersja z bananem

Moja wersja ciasteczek. Te ciasteczka powstały pod wpływem chwili i … w związku z dużą ilością bananów jakie, wówczas miałam w domu. Dzieci wołały o nową porcję ciasteczek, a im przecież się nie odmawia 😉 Inspirowałam się bazowym przepisem z bloga Blendman.pl Jednak dokonałam małych zmian, które wpłynęły również na konsystencje ciasteczek. Te są bardziej puszyste i miękkie, ale smakują nam równie mocno. Którą wersję wybrać? Polecam obie 🙂

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (puszka 400 g)
  • 100 g masła orzechowego
  • 140 g bananów (2 małe obrane banany) – użyłam dojrzałych bananów, są słodsze
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • niewielka ilość ekstraktu waniliowego (około 0,5 małej łyżeczki) lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • posiekana czekolada – mleczna lub gorzka

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy masło orzechowe, obrane banany, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładko. Całość można też zmiksować ręcznym blenderem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy po łyżce masy, w każdą wciskamy posiekaną czekoladę.

Ciasteczka pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia. Uwaga! Ciasteczka zostawiamy na blaszce do wystudzenia i dopiero później ściągamy je z blaszki (wcześniej będą zbyt miękkie/giętkie).

Smacznego

 

 

 


3 comments

Dodaj komentarz