Ciasteczka z białą czekoladą i pomarańczową skórką Lubicie domowe ciasteczka? A białą czekoladę? Ja uwielbiam i jedno i drugie. Dlatego dziś przygotowałam pyszne domowe ciasteczka z białą czekoladą i pomarańczową skórką. Proste w przygotowaniu, idealne do kawy czy herbaty. Takie ciasteczka śmiało możecie też przygotować na święta lub od tak, gdy rodzinka będzie miała ochotę na coś słodkiego.
P.s. Do ciasteczek możecie dodać inne ulubione dodatki np. posiekane orzechy lub żurawinę.
Składniki: (ilość zależy od wielkości ciasteczek)
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru (0,25 szklanki)
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- 60 g białej czekolady
- 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Do misy przekładamy posiekane masło, wbijamy jajko, wsypujemy oba rodzaje cukru i dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy.
Kolejno dodajemy posiekaną czekoladą i skórkę pomarańczową. Wyrabiamy ręcznie do połączenia składników, podsypując rękę w trakcie mąką. Ciasto będzie lekko lepkie, ale takie by dało się z niego w dłoniach formować kulki. Ja musiałam dziś dodać tak 2 łyżki mąki.
Formujemy kulki, u mnie ciut większe od orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga! Ciasteczka układamy w odstępach, w czasie pieczenia dość mocno rosną, więc jeśli chcecie więcej ciasteczek róbcie mniejsze kuleczki.
Od lat używam papier do pieczenia Stella tej firmy i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł 😉
Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione od spodu, widać to delikatnie też na brzegach.
Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka przez kilka minut na blaszce i dopiero ściągamy.
Smacznego
Bardzo lubię takie ciasteczka 😉
Ja też 😉
Do ilu stopni nagrzewamy piekarnik?
Do 180 stopni