Ciasteczka orzechowe pieguski – szybki przepis
Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z czekoladą. Takie domowe orzechowe pieguski. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. To idealny deser do kawy. U mnie takie orzechowe ciasteczka zawsze znikają w mgnieniu oka. Najpierw chwytają je małe rączki 😉 Moje dzieci lubią wszystkie ciasteczka. To co zostanie jemy do kawki 😉 Dlatego najczęściej robię je z podwójnej porcji.
Jak zrobić domowe orzechowe pieguski?
Przygotowanie domowych orzechowych ciasteczek jest bardzo proste. Kilka podstawowych składników, które na pewno znajdziecie w domu i dobrej jakości masło orzechowe. Ja używam miazgi z orzechów laskowych. Dostaniecie taką w sklepie Orzechownia To malutka warszawska manufaktura stworzona z pasją i smakiem. Znajdziecie tu m.in. świetnej jakości miazgi i pasty orzechowe, orzechy laskowe, piniowe, migdały i wyśmienite kawy. Warto tu zajrzeć i zostać na dłużej 😉
Przepis na domowe orzechowe ciasteczka z czekoladą
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- niepełne pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 5 łyżek masła orzechowego/miazgi orzechowej – u mnie miazga z orzechów laskowych Orzechownia
- 1 jajko M
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, dodajemy miazgę z przechów, sól, posiekane masło i jajko. Wszystko zagniatamy ręką aż powstanie plastyczna masa.
Na koniec dodajemy czekoladę i jeszcze chwilę zagniatamy.
Z naszej miękkiej masy formujemy w dłoniach duże ciasteczka (u mnie 8 sztuk) i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Czas pieczenia jest różny w zależności od piekarnika, u mnie około 14-15 minut. Ciasteczka należy obserwować, spód powinien być ładnie zarumieniony.
Po upieczeniu ciasteczka należy wystudzić i dopiero ściągnąć z blaszki (wcześniej są zbyt miękkie).
Smacznego