Ciasta ze śliwkami

Ciasta ze śliwkami przepisy

Ciasta ze śliwkami 

Trwa sezon na śliwki – to dobry moment na to, aby przygotować szybkie ciasto ze śliwkami, idealne na drugie śniadanie lub deser. Wypróbujcie 3 przepisy na ciasta z dodatkiem mąki gryczanej, pszennej i pełnoziarnistej.

 

Ciasta ze śliwkami są idealnym, letnio – jesiennym deserem. Słodycz tych owoców przełamana ich lekką kwasowością nadaje wypiekom wyrazistości, sprawiając, że smakują wybornie. Wypróbujcie jeden z trzech przepisów na szybkie ciasto ze śliwkami na bazie pełnowartościowych, ekologicznych mąk – taki wypiek, poza walorami smakowymi, dostarczy Wam porcję zdrowych składników – śliwki to skarbnica błonnika, witaminy A, C, E i witamin z grupy B oraz substancji antyoksydacyjnych. 

Ciasta ze śliwkami – 3 proste przepisy 

Ciasto ze śliwkami i kruszonką 

Składniki:

  • śliwki węgierki – 600 g

  • mąka gryczana – 125 g

  • mąka owsiana – 125 g

  • masło – 150 g

  • cukier trzcinowy – ⅓ – ½ szklanki

  • cynamon – szczypta

Przygotowanie:  

Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone, miękkie masło i cukier. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, możemy dodać 1 łyżkę zimnej wody lub kwaśnej śmietany. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna część powinna stanowić ⅔ całości ciasta, druga ok. ⅓). Większą część chłodzimy w lodówce, mniejszą umieszczamy w zamrażarce. Po ok. 20-30 minutach, schłodzone w lodówce ciasto przekładamy do formy, następnie układamy pokrojone śliwki wymieszane z odrobiną cynamonu, mąki i opcjonalnie cukrem waniliowym. Następnie posypujemy zmrożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach, aby powstała kruszonka. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni. 

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 

Składniki:

  • mąka pszenna – 500 g

  • świeże drożdże – 50 g

  • mleko – 200 g

  • jajka – 3 + 3 żółtka

  • drobny cukier do wypieków – 100 g

  • masło – 100 g

  • śliwki węgierki – 400 g

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże łączymy z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia składników. Rozczyn odstawiamy na ok. 25 minut. Jajka i żółtka łączymy z cukrem i miksujemy. Do miski z mąką dodajemy gotowy rozczyn (powinien powiększyć swoją objętość kilkakrotnie), a następnie, stopniowo, jajka. Powstałe ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem z użyciem haków przez ok. 10 minut, następnie dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, przekładamy je do formy. Na wierzch układamy przekrojone na połówki śliwki, umieszczając je środkiem do góry. Opcjonalnie możemy wcześniej obtoczyć je w odrobinie mąki z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu. Przygotowane w formie ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut, następnie pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto ucierane ze śliwkami 

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista – 2 szklanki

  • mleko – 1 szklanka

  • olej (może być kokosowy) – ¾ szklanki

  • śliwki – 500 g

  • kakao – 2-3 łyżki

  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • cynamon – ½ łyżeczki 

  • cukier – wedle uznania

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre, następnie stopniowo wszystko łączymy ze sobą, miksując na niskich obrotach. Przelewamy ciasto do formy, na wierzch układamy pokrojone śliwki skórką do dołu. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 170 stopni. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

 

Ciasta ze śliwkami są proste i pyszne. Powyższe przepisy sprawdzą się idealnie, gdy szukasz sprawdzonej receptury na deser, który przypadnie do gustu każdemu. 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz