W takie chłodne, pochmurne dni jak dziś najlepszym pomysłem na obiad jest… rosół 🙂 A na drugie danie chrupiący pikantny kurczak, czyli szybki i smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki obiad nie tylko wspaniale syci, ale też rozgrzewa. Ja wykorzystałam podudzia z kurczaka, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować np. nóżki. Tu pozostawiam Wam dowolność.
Składniki:
- podudzia z kurczaka z rosołu (5-6 sztuk)*
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki przyprawy grill ognisty Galeo
- 6 łyżek (z górką) mąki kukurydzianej
- 1 jajko M
- olej do smażenia
*w ten sam sposób można przygotować np. nóżki z kurczaka
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka wyciągamy z rosołu, przekładamy do miski. W drugiej misce dokładnie mieszamy mleko, mąkę kukurydzianą, przyprawę i jajko. Tak przygotowaną masą zalewamy nasze podudzia, mieszamy ręką aby masa ładnie je oblepiła. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy mięso na złoto na rozgrzanym oleju (u mnie około 1 cm).
Smacznego