Dziś pomysł na chrupiące ziemniaczki z ziołami i serem (z patelni). Pyszne, szybkie, idealne zwłaszcza gdy nie wiemy co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z obiadu. Oczywiście zioła użyte w przepisie możecie dowolnie modyfikować, pamiętając jedynie by nie przesadzać (lub w ogóle nie używać) soli. Spróbujcie mojego połączenia smaków. Polecam Wam takie szybkie chrupiące ziemniaczki z ziołami i serem przygotowane w kilka chwil na patelni.
Ziemniaczki podałam na pięknej desce, którą nabyłam w sklep10x.pl
Składniki: (ilość w zależności od wielkości patelni, u mnie mała)
- kilka ugotowanych wcześniej ziemniaków (twardsze, nie rozpadające się)
- około 2 łyżek oleju rzepakowego – u mnie Woj-len
- ulubiona mieszanka ziół – u mnie Zioła Małgorzaty
- słodka czerwona papryka do smaku
- mały kawałek żółtego sera typu gouda
- posiekana zielona pietruszka do podania
Przygotowanie:
Ziemniaczki kroimy na ćwiartki (użyłam ziemniaków, które zostały mi z obiadu). Na patelni rozgrzewamy olej, powinien tylko pokryć dno. Układamy nasze ziemniaki, posypujemy je po wierzchu Ziołami Małgorzaty i słodką czerwoną papryką.
Całość smażymy na większym ogniu, co jakiś czas delikatnie ruszając ziemniaki, aby były chrupiące z każdej strony. Pod koniec smażenia ścieramy (na drobnych oczkach) do ziemniaków żółty ser i po chwili ściągamy patelnię z ognia. Nasze chrupiące ziemniaczki podajemy od razu posypane zieloną pietruszką.
Smacznego
Uwielbiam takie ziemniaczki 🙂
😀
Na takie ziemniaczki jestem chętna 🙂 Pychota 🙂
🙂
To przepis dla mnie 🙂
😀