Dziś zapraszam Was na pyszny, szybki i prosty pomysł na obiad. Chrupiące udko z warzywami. W ten sam sposób możecie przygotować np. pałki z kurczaka. Aby mięso było soczyste i miękkie w środku należy je najpierw ugotować, a później obsmażyć w panierce. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasują warzywa na patelnię. Polecam spróbować.
Składniki:
- 2 udka / nóżki
Na panierkę:
- około 1/2 szklanki mąki pszennej
- około 1 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- pieprz do smaku
Do warzyw:
- warzywa na patelnię z leśnymi grzybami Hortex
- sól ziołowa do smaku
- około 2 łyżek oleju
- pieprz do smaku
- 2-3 szczypty słodkiej czerwonej papryki
Dodatkowo:
- olej do smażenia nóżek
- listki świeżej bazylii do podania
Przygotowanie:
Udka wcześniej gotujemy dzięki czemu będą miękkie i soczyste w środku. Możemy też użyć np. udek na których gotowana była jakaś zupka. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miski / głębokiego talerza wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, w trzeciej rozbełtujemy widelcem jajka z słodką czerwoną papryką i pieprzem.
Udka maczamy najpierw w jajku, następnie w mące, potem znów w jajku i dopiero w bułce tartej (robimy to dokładnie). Smażymy je z obu stron na oleju na złoto-brązowy kolor.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa na patelni. Najpierw smażymy je pod przykryciem, potem dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze chwilę bez. Tak przygotowane warzywa podajemy z chrupiącym udkiem, dekorujemy listkami świeżej bazylii.