Chrupiące udko z warzywami

Chrupiące udko z warzywamiDziś zapraszam Was na pyszny, szybki  i prosty pomysł na obiad. Chrupiące udko z warzywami. W ten sam sposób możecie przygotować np. pałki z kurczaka. Aby mięso było soczyste i miękkie w środku należy je najpierw ugotować, a później obsmażyć w panierce. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasują warzywa na patelnię. Polecam spróbować.

Chrupiące udko z warzywami (2)

Składniki:

  • 2 udka / nóżki

Na panierkę:

  • około 1/2 szklanki mąki pszennej
  • około 1 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • pieprz do smaku

Do warzyw:

  • warzywa na patelnię z leśnymi grzybami Hortex
  • sól ziołowa do smaku
  • około 2 łyżek oleju
  • pieprz do smaku
  • 2-3 szczypty słodkiej czerwonej papryki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia nóżek
  • listki świeżej bazylii do podania

Przygotowanie:

Udka wcześniej gotujemy dzięki czemu będą miękkie i soczyste w środku. Możemy też użyć np. udek na których gotowana była jakaś zupka. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miski / głębokiego talerza wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, w trzeciej rozbełtujemy widelcem jajka z słodką czerwoną papryką i pieprzem.

Udka maczamy najpierw w jajku, następnie w mące, potem znów w jajku i dopiero w bułce tartej (robimy to dokładnie). Smażymy je z obu stron na oleju na złoto-brązowy kolor.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa na patelni. Najpierw smażymy je pod przykryciem, potem dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze chwilę bez. Tak przygotowane warzywa podajemy z chrupiącym udkiem, dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Smacznego
 
Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz