Ostatnio na śniadanie upodobałam sobie warstwowe pucharki. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne, chrupiące śniadanie z serkiem i karmelizowanym jabłkiem. Przygotujecie je w bardzo krótkim czasie. Jest pożywne i lekko słodkie. Jak dla mnie śniadanie idealne 😉 Tak przygotowany pucharek doskonale sprawdzi się również w formie drugiego śniadania lub kolacji. Spróbujcie.
Miłego i smacznego dnia moi drodzy 🙂
Składniki:
- około 8 łyżek płatków Corn Flakes Klasycznych Lubella
- 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym*
- 1 jabłko
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
*u mnie wersja z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Kostki jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być karmelu, ja wolę delikatniejsze, ale możecie karmelizować je dłużej).
W pucharku (lub wysokiej szklance) układamy warstwowo – około 4 łyżki płatków Corn Flakes Klasycznych (ilość zależy od wielkości wybranego naczynia, mają powstać warstwy), następnie ponad połowę serka, resztę płatków i znów serek. Na wierzch wykładamy karmelizowane kostki jabłka wraz z niewielką ilością powstałego na patelni karmelu.
Podajemy.
Smacznego
Toż to nie śniadanie. To pyszny deser. Przekonuje mnie! Chcę się skusić na taką porcję. Pozdrawiam ciepło 🙂
😀