Chrupiące rybne kąski w kukurydzianej panierce

Chrupiące rybne kąski w kukurydzianej panierce

Szukacie przepisu na szybką, chrupiącą rybę? Spróbujcie rybnych kąsków w kukurydzianej panierce. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na obiad lub przyjęcie. Takie chrupiące rybne kąski najlepiej smakują w towarzystwie porcji frytek i zestawu surówek. My je uwielbiamy 🙂 Zawsze znikają w mgnieniu oka 😉

Jaka ryba do chrupiących kąsków?

Do przygotowania rybnych kąsków najlepiej sprawdzają się filety z dorsza lub mintaja. Ja dziś użyłam bałtyckiego dorsza. Wyszło przepysznie. Świeże filety z dorsza bałtyckiego możecie zamówić na stronie smacznaryba.pl Paczki wysyłane są w każdy zakątek Polski. Dostaniecie świeżą rybę prosto z morza pod same drzwi. Jeszcze macie szansę zamówić sobie tam świeże ryby na Święta. Zamówienia na święta zbierane są do 17.12 Możecie zamówić sobie dorsza, flądrę, karpia, a nawet łososia. Po szczegóły odsyłam na stronę https://smacznaryba.pl/ Naprawdę warto 🙂 Zwłaszcza jeśli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Świąt bez ryby 😉

Jak przygotować rybne kąski?

Sprawdźcie jak prosto i szybko można przygotować takie domowe rybne kąski.

Składniki:

  • 3 filety z dorsza bałtyckiego – świeże możecie zamówić na smacznaryba.pl
  • około ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, czarny mielony pieprz, przyprawa do ryb
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Filety osuszamy. Doprawiamy z obu stron przyprawą do ryb. Można je dodatkowo lekko skropić sokiem z cytryny.

Kroimy na kawałki, najlepiej na grubsze krótkie paski.

Przygotowujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę kukurydzianą, do drugiego bułkę tartą, do trzeciego wbijamy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystko widelcem.

Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące kukurydzianej (nadmiar strzepujemy), następnie maczamy w jajku, znów w mące i na końcu w bułce.

Smażymy na głębokim oleju na złoto. Rybne kąski smażą się szybko.

Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. porcją frytek i zestawem surówek.

Odsączamy z nadmiaru oleju i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. porcją frytek i zestawem surówek.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Pozostaw odpowiedź Barbara Anuluj pisanie odpowiedzi