Chrupiące pieczarki w serowej panierce – imprezowa przekąska

Chrupiące pieczarki w serowej panierce – imprezowa przekąska

Lubicie szybkie chrupiące przekąski? Szukacie pomysłów na imprezowy stół? Dziś polecam Wam jeden z moich sprawdzonych, prostych przepisów. Chrupiące pieczarki w serowej panierce. Taka przekąska zawsze znika w mgnieniu oka. Pieczarki są szybkie w przygotowaniu, a nietypowa panierka cieszy smakiem. Do panierki dodałam ser smażony Frąckowiak. Dlaczego warto go wybrać?

Dlaczego sery smażone Frąckowiak?

Co wyróżnia sery smażone Frąckowiak? Przede wszystkim smak, jakość i tradycja. Sery Frąckowiak nie zawierają sztucznych dodatków smakowych i konserwujących. Firma Frąckowiak to polska, mała rodzinna firma, która już od 30 lat produkuje ser smażony według niezmiennej tradycyjnej naturalnej metody. Marka serów smażonych Frąckowiak  jest rozpoznawalnym produktem regionalnym w regionie Wielkopolska, Kujawsko- Pomorskie, Dolnośląskie, Lubuskie, Łódzkie. W tych województwach firma często uczestniczy w Targach, Smakach regionu, dożynkach oraz konkursach. Na ostatnich Targach w Łodzi NATURA FOOD BE&ECO 17-19.09.2021 firma Frąckowiak otrzymała Złoty Medal za ser ekologiczny BIO z Granowa.

Oferta firmy Frąckowiak jest naprawdę bogata.

Jak powstaje ser smażony Frąckowiak?

Sekret smażonego sera Frąckowiak polega na tym, że powstaje z naturalnie zgliwiałego wiejskiego białego twarogu i najczystszego masła extra. Proces naturalnego gliwienia trwa pełne pięć dni, selekcja i sezonowanie twarogu do wymaganej temperatury, ręczne jego rozdzielanie i rozsypywanie powoduje uzyskanie wysokiej jakości sera. Przy takim przebiegu procesu następuje zachowanie struktur i wartości sera, co umożliwia uzyskanie tak wyjątkowego i powtarzalnego smaku. Wydłużony proces naturalnego gliwienia  twarogu oraz tradycje smażenia z ciągłym, powolnym mieszaniem uwydatniają wyjątkowy SMAK I ZAPACH. Proces tradycyjnego smażenia w temperaturze do 80 stopni powoduje zachowanie wszystkich składników odżywczych.

Jak jeść ser smażony? Do czego go używać?

W celu uwydatnienia smaku i aromatu poleca się przed jedzeniem ogrzanie kubeczka w ciepłej wodzie lub temperaturze pokojowej. Ser smażony Frąckowiak można też śmiało dodawać do innych dań. Idealny do panierek, doskonały dodatek do farszu, zapiekanek czy sałatek. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na chrupiące serowe pieczarki

Jak przygotować pieczarki w chrupiącej serowej panierce? Koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 10 średnich pieczarek

Na serową panierkę:

  • 2 czubate łyżki Wielkopolskiego sera smażonego Frąckowiak (ser wyjęty bezpośrednio z lodówki, aby miał bardziej zwartą konsystencję)
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:

  • 2-3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i odkładamy na bok. Używam wyłącznie kapeluszy, ogonki można dodać do sosu pieczarkowego.

Przygotowujemy chrupiącą serową panierkę.

Do misy blendera z nożami przekładamy ser smażony, mąkę, płatki kukurydziane i bułkę tartą. Chwilę miksujemy.

Panierkę przesypujemy do głębokiego talerza. W drugim talerzu mieszamy jajka z pieprzem i solą.

Kapelusze pieczarek maczamy w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w naszej serowej panierce.

Pieczarki smażymy na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy w formie przekąski.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi