- 3 piersi z kurczaka
Na gęstą panierkę:
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 9 łyżek mleka (u mnie 2%)
- 2 jajka L
- 1 czubata łyżeczka musztardy bawarskiej (u mnie Develey)
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
- pieprz
Do obtoczenia:
- 9 łyżek mąki kukurydzianej
- 9 łyżek maki pszennej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- propozycja podania: ketchup premium classic Develey, frytki, ulubiona surówka/ki
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki lub kostkę – powinny być na jeden/dwa gryzy.
Do miski dodajemy obie mąki (po 3 czubate łyżki), wbijamy 2 jajka L, dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy, przyprawę do kurczaka i mleko, całość dokładnie mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy pieprz (ilość w zależności od upodobań, u mnie 2-3 „przechylenia” pieprzniczki), znów mieszamy. Panierka powinna być gęsta.
W głębokim talerzu mieszamy 9 łyżek mąki kukurydzianej z 9 łyżkami mąki pszennej.
Pokrojone kawałki z piersi kurczaka maczamy w przygotowanej gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej) – ja robię, to ręcznie. Nasze nuggetsy układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz, do połowy kurczaka). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu).
Nuggetsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Idealne na obiadek 🙂 Przy tych wspaniałościach, to co proponują fast foody i zwą nuggetsami to kpina 😉 Pozdrowionka serdeczne 🙂
Dziękuję 😀
Apetyczna propozycja 🙂
Dziękuję 🙂