Chrupiące nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce

Chrupiące nuggetsy z kurczaka – przepis na pyszny obiad

Lubicie nuggetsy z kurczaka? A wasze dzieci? U nas w domu uwielbia się nuggetsy. Podaję je nie tylko na obiad. Takie chrupiące kawałki kurczaka bardzo często też goszczą u mnie na przyjęciach. Panowie zajadają się nimi też często podczas meczów. Wystarczy podać do nuggetsów zestaw domowych sosów i pyszne danie gotowe. Dziś mam dla Was prosty przepis na domowe nuggetsy z kurczaka. Na moim blogu znajdzie już kurczaka w panierce na bazie mąki kukurydzianej. Tym razem coś równie prostego i pysznego. Koniecznie spróbujcie. 

Jak przygotować domowe nuggetsy z kurczaka?

Przepis jest bardzo prosty, a nuggetsy przygotowuje się naprawdę szybko. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki. Do przygotowania potrzebujemy około 600 g piersi z kurczaka. Kroimy je ostrym nożem. Następnie maczamy w przygotowanym cieście, obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja zawsze smażę na dobrej dużej patelni. Świetnie sprawdzają się tu patelnia zwieger. Uwielbiam nieprzywierające patelnie tytanowe. Kupujemy raz, a służą nam przez lata. Nuggetsy z tego przepisu smażymy na większej ilości oleju (olej powinien sięgać tak do połowy wysokości mięsa), dlatego patelnia powinna być głębsza. Pamiętajcie o tym;) Po smażeniu nuggetsy odsączamy z nadmiaru oleju i podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Z czym podać nuggetsy z kurczaka?

Takie domowe nuggetsy z kurczaka pasują właściwie do wszystkiego. Można je podać w towarzystwie gotowanych ziemniaków i zestawu surówek. Świetnie też smakują jako dodatek do pieczonych ziemniaczków lub domowych sosów czosnkowych. Ja najczęściej podaję je właśnie w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego, ziemniaczków i zestawu surówek. U mnie noże zwieger zawsze w użyciu. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez zestawu świeżo przygotowanych surówek. Najczęściej do wyboru są trzy. Tym razem postawiłam na klasyczną mizerię, pyszną surówkę z drobno posiekanej kapusty z dodatkiem pietruszki i prostą surówkę z marchewki i jabłka. Przepisy na te surówki i pyszny, domowy sos czosnkowy znajdziecie na moim blogu. 

A teraz czas na wspomniany przepis na pyszne domowe nuggesty. 

Składniki:

  • około 600 g piersi z kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka (np. lekko pikantna)

Na ciasto:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka M
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • odrobina wody

Dodatkowo:

  • płatki kukurydziane, bułka tarta, mąka, olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce mieszamy składniki na ciasto. Ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody.

Do drugiej miski wsypujemy pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane, tyle samo bułki tartej i niewielką ilość mąki pszennej (np. 3 garście płatków i bułki i 2 łyżki mąki). Mieszamy składniki. Ja chrupiącą panierkę uzupełniam na bieżąco podczas przygotowywania nuggetsów. 

Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka (można pominąć), maczamy w cieście, potem w chrupiącej mieszance.

Kawałki kurczaka  smażymy z obu stron na złoto. 

Tak przygotowane nuggetsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sosem czosnkowym lub ziemniakami i zestawem surówek.

Smacznego

 

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl



Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi