Chrupiące kurczaczki w aromatycznych węgierskich przyprawach

Chrupiące kurczaczki w aromatycznych węgierskich przyprawach (2)Moja rodzina uwielbia dania z drobiu, a w szczególności domowe wersje chrupiących kawałków kurczaka. Dziś zapraszam Was na pyszny przepis na chrupiące kurczaczki w aromatycznych wegierskich przyprawach. Bardzo często przygotowuję w ten sposób zarówno piersi z kurczaka, jak i nóżki, pałki lub skrzydełka. Takie danie jest doskonałe nie tylko na obiad, ale również na przyjęcie. W domowej wersji wystarczy do takich kurczaczków podać zestaw surówek i ziemniaczki lub frytki. W wersji na przyjęcie doskonale sprawdzają się najróżniejsze dipy. A w czym tkwi sekret smaku tego dania? Oczywiście w odpowiednio dobranych, dobrej jakości przyprawach. Odkąd pierwszy raz użyłam pikantnej przyprawy do kurczaka po węgiersku Galeo moje chrupiące kurczaczki stały się hitem każdego przyjęcia i ulubionym obiadem rodziny. No cóż… dobre przyprawy, to podstawa każdego dania. Spróbujcie i Wy, polecam.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 4 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka po węgiersku pikantnej Galeo
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich Galeo
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 jajko M
  • mleko do panierki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowujemy dwa głębokie talerze. W jednym mieszamy 6 łyżek mąki pszennej z 6 łyżkami mąki kukurydzanej. Do drugiej też wsypujemy obie mąki w tych samych proporcjach, następnie dodajemy 4 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka po węgiersku pikantnej i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko, lekko mieszamy i dolewamy powoli mleko ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy, w której obtoczymy nasze kawałki kurczaka.

Chrupiące kurczaczki w aromatycznych węgierskich przyprawach (1)

Pokrojone dowolnie piersi z kurczaka (ja najpierw kroję w paski, a następnie każde pasek na połowę). Maczamy dokładnie w gęstej masie, następnie obtaczamy w mieszance mąk znajdującej się drugim talerzu. Kurczaczki smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu (olej powinien sięgać do połowy mięsa) z oby stron na złoto (ja smażę w różnym czasie, jedne kurczaczki są bardziej chrupkie i mocniej wysmażone, a inne delikatniejsze, tak aby każdy mógł sięgnąć po swój ulubiony kawałek 😉 ).

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytkami, dipami.

Chrupiące kurczaczki w aromatycznych węgierskich przyprawach (3)

Smacznego

Przepis bierze udział w konkursie:

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

    • Magdalena says:

      Gwarantuje, że są idealnie dopieczone 🙂 Niektóre smażę dłużej, niektóre krócej – w zależności od upodobań rodziny – jedni lubią bardziej wysmażone i mocno chrupkie a inni delikatniejsze 🙂 W ten sposób każdy może wybrać coś dla siebie 🙂 Niestety nie jestem w stanie podać dokładnie czasu, bo to zależy od rozgrzania oleju, ustawienia palnika. Mięso należy obserwować, tak jak w przypadku tradycyjnych kotletów (nie smażymy wg zegarka 😉 ). Proszę wrzucić 2-3 kawałki na początku i na ich podstawie dostosować czas smażenie, tak aby chrupkość była dla Pani idealna.

      Miłego dnia.

  1. Dora says:

    Muszę koniecznie zrobić jutro na obiad ? Nie rozumiem uwag przedmówczyni kto smazy wg czasu ? Proszę tylko o informacje gdzie mogę kupić taka przyprawę?

Skomentuj Dora Anuluj pisanie odpowiedzi