- Spaghetti z polędwicą wiejską i pomidorkami
- Piersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym
- Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami
- Ziemniaki z piekarnika
- około 470 g filetów z kurczaka lub polędwiczek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką)
- 2 małe jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką)
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru (jeśli nie macie możecie pominąć)
- szczypta kurkumy
Dodatkowo:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia (litr)
Przygotowanie:
Mięso kroimy na większe lub mniejsze kawałki (ja dziś wykorzystałam polędwiczki z kurczaka). Wkładamy do miski z solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i chili (jeśli chcemy wersję pikantną). Dokładnie całość mieszamy, tak by przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (u mnie mięso stało przez całą noc).
Składniki na ciasto miksujemy/bardzo dobrze mieszamy. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlewamy je do miski z kawałkami kurczaka i mieszamy, tak by każdy kawałek mięsa był obtoczony w cieście.
Do innej miski lub pojemnika (najlepiej z pokrywką) wsypujemy mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, mieszamy składniki. Następnie wkładamy po 2-3 kawałki mięsa i potrząsamy miską, tak by każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony mąką.
W składnikach jest mąka kukurydziana, a w przepisie mąka ziemniaczana.
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Oczywiście wkradł się błąd. Przepis poprawiony.