Chrupiące kawałki kurczaka

Chrupiące kawałki kurczaka a'la kfc

Chrupiące kawałki kurczaka Lubicie chrupiące panierki z kfc? Ja uwielbiam. Dziś zapraszam Was na domowe chrupiące kawałki kurczaka a’la kfc. Tak przygotowany kurczak sprawdzi się zarówno na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówek, jak i na przyjęciu w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Polecam Wam przygotować od razu większą ilość 😉 Pyszny, prosty przepis na kurczaka. W składnikach i wykonaniu od razu zaznaczyłam, że kurczaka można przygotować w ten sposób w dwóch wersjach – pikantnej i łagodnej. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Spróbujcie.
 
Polecam Wam też inne przepisy obiadowe, jak:
 
 
Składniki:
Składniki na ciasto:
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką)
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru (jeśli nie macie możecie pominąć)
  • szczypta kurkumy

Dodatkowo:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia (litr)

Przygotowanie:

Mięso kroimy na większe lub mniejsze kawałki (ja dziś wykorzystałam polędwiczki z kurczaka). Wkładamy do miski z solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i chili (jeśli chcemy wersję pikantną). Dokładnie całość mieszamy, tak by przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (u mnie mięso stało przez całą noc).

Składniki na ciasto miksujemy/bardzo dobrze mieszamy. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlewamy je do miski z kawałkami kurczaka i mieszamy, tak by każdy kawałek mięsa był obtoczony w cieście.

Do innej miski lub pojemnika (najlepiej z pokrywką) wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, mieszamy składniki. Następnie wkładamy po 2-3 kawałki mięsa i potrząsamy miską, tak by każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony mąką.

W rondlu rozgrzewamy olej (musi być na tyle głęboki, aby kawałki kurczaka swobodnie pływały w oleju). Najlepsza temperatura to około 175 stopni. Zmniejszamy płomień i smażymy partiami nasze kawałki kurczaka z obu stron na złoto.
Usmażone mięso odsączamy przez chwilę na papierowych ręcznikach, po czym od razy przekładamy na talerz.
 
Rada: Przy większej ilości warto usmażone kawałki kurczaka przekładać na blaszkę i trzymać w nagrzanym do 100 stopni piekarniku.
 
Smacznego
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz