Chrupiące kawałki kurczaka

Chrupiące kawałki kurczaka

Dziś mam dla Was obiecany przepis na pyszne chrupiące kawałki kurczaka. Idealne na obiad. Można je też pokroić i dodać do tortilli, sałatek czy różnych zapiekanek. Moje dzieci je uwielbiają. To taka moja szybka domowa wersja nuggetsów 😉

A te smakują jeszcze lepiej, bo do ich przygotowania wykorzystałam części z kurczaka pastwiskowego od Szalony Pasterz i pastwiskowe jajka do panierki. Takie składniki naprawdę wpływają na smak. Polecam



Składniki:

  • 2 piersi i 2 polędwiczki z kurczaka pastwiskowego od Szalony Pasterz
  • 2 pastwiskowe jajka od Szalony Paster
  • 1 płaska łyżka przyprawy gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • do panierowania: zmielone płatki kukurydziane i bułka tarta

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka i polędwiczki kroimy na kawałki.

W jednym głębokim talerzu mieszamy jajka z przyprawami.

Do drugiego wsypujemy zmielone płatki kukurydziane i dodajemy do nich bułkę tartą (bułki dodajemy o 2/3 mniej niż zmielonych płatków). Mieszamy składniki.

Kawałki kurczaka maczamy w jajku, następnie w naszej panierce.

Smażymy z obu stron na złoto na oleju.

Smacznego

Wpis we współpracy z Szalony Pasterz

One comment

Dodaj komentarz