Chrupiące kawałki kurczaka
Dziś mam dla Was obiecany przepis na pyszne chrupiące kawałki kurczaka. Idealne na obiad. Można je też pokroić i dodać do tortilli, sałatek czy różnych zapiekanek. Moje dzieci je uwielbiają. To taka moja szybka domowa wersja nuggetsów 😉
A te smakują jeszcze lepiej, bo do ich przygotowania wykorzystałam części z kurczaka pastwiskowego od Szalony Pasterz i pastwiskowe jajka do panierki. Takie składniki naprawdę wpływają na smak. Polecam
- 2 piersi i 2 polędwiczki z kurczaka pastwiskowego od Szalony Pasterz
- 2 pastwiskowe jajka od Szalony Paster
- 1 płaska łyżka przyprawy gyros
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- do panierowania: zmielone płatki kukurydziane i bułka tarta
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka i polędwiczki kroimy na kawałki.
W jednym głębokim talerzu mieszamy jajka z przyprawami.
Do drugiego wsypujemy zmielone płatki kukurydziane i dodajemy do nich bułkę tartą (bułki dodajemy o 2/3 mniej niż zmielonych płatków). Mieszamy składniki.
Kawałki kurczaka maczamy w jajku, następnie w naszej panierce.
Smażymy z obu stron na złoto na oleju.
Smacznego
Wpis we współpracy z Szalony Pasterz
Uwielbiam takie obiady