Chciałabym się podzielić z Wami pysznym pomysłem (przepisem) na chrupiące kanapki, które będą idealne na śniadanie, kolacje czy nawet do pracy. Chrupiące pieczywo, warzywa w musztardowo-ziołowym sosie na bazie zdrowego oleju lnianego, a wszystko to po przegryzieniu uzupełnia płynne żółtko. Spróbujcie.
Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i musztardowo-ziołowym sosem
2016-04-22 11:33:35
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 2 kanapki)
- 6 kromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego)
- 2 duże liście sałaty
- 2 jajka klasy M
- 2 rzodkiewki
- 1 pieczarka
- 3/4 łyżki oleju lnianego
- 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
- szczypta cytrynowego pieprzu
- szczypta słodkiej papryki
- odrobina soli
- około 2 łyżeczek masła
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy sos
- W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek.
Przygotowanie kanapek
- Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy i kruchy.
- Liście sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach przypieczonego chleba tostowego. Polewamy przygotowanym sosem (po połowie na każdą kromkę). Następnie na wierzch układamy kolejne chrupkie kromki.
- Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Rzodkiewki myjemy i również kroimy w plastry.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie około 2 łyżeczek masła). Wbijamy 2 jajka. Pomiędzy dodajemy pocięte pieczarki, które krótko rumienimy (czas przygotowania jajek).
- Gdy nasze jajka sadzone będą prawie gotowe przerzucamy je na drugą stronę (dosłownie na chwileczkę - aby móc położyć jajko w całości na kanapce, jednocześnie po przecięciu (przegryzieniu) żółtko winno być nadal płynne).
- Na wiech każdej kanapki z sałatą układamy pocięte rzodkiewki, podpieczone pieczarki oraz jajka sadzone. Przykrywamy całość dwoma pozostałymi chrupkimi kromkami.
- Tak przygotowane warstwowe kanapki podajemy od razu lub zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/