Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i musztardowo-ziołowym sosem

Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i sosem musztardowo-ziołowymChciałabym się podzielić z Wami pysznym pomysłem (przepisem) na chrupiące kanapki, które będą idealne na śniadanie, kolacje czy nawet do pracy. Chrupiące pieczywo, warzywa w musztardowo-ziołowym sosie na bazie zdrowego oleju lnianego, a wszystko to po przegryzieniu uzupełnia płynne żółtko. Spróbujcie.

Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i sosem musztardowo-ziołowym.

Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i musztardowo-ziołowym sosem
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 2 kanapki)
  2. 6 kromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego)
  3. 2 duże liście sałaty
  4. 2 jajka klasy M
  5. 2 rzodkiewki
  6. 1 pieczarka
  7. 3/4 łyżki oleju lnianego
  8. 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
  9. szczypta cytrynowego pieprzu
  10. szczypta słodkiej papryki
  11. odrobina soli
  12. około 2 łyżeczek masła
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy sos
  1. W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek.
Przygotowanie kanapek
  1. Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy i kruchy.
  2. Liście sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach przypieczonego chleba tostowego. Polewamy przygotowanym sosem (po połowie na każdą kromkę). Następnie na wierzch układamy kolejne chrupkie kromki.
  3. Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Rzodkiewki myjemy i również kroimy w plastry.
  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie około 2 łyżeczek masła). Wbijamy 2 jajka. Pomiędzy dodajemy pocięte pieczarki, które krótko rumienimy (czas przygotowania jajek).
  5. Gdy nasze jajka sadzone będą prawie gotowe przerzucamy je na drugą stronę (dosłownie na chwileczkę - aby móc położyć jajko w całości na kanapce, jednocześnie po przecięciu (przegryzieniu) żółtko winno być nadal płynne).
  6. Na wiech każdej kanapki z sałatą układamy pocięte rzodkiewki, podpieczone pieczarki oraz jajka sadzone. Przykrywamy całość dwoma pozostałymi chrupkimi kromkami.
  7. Tak przygotowane warstwowe kanapki podajemy od razu lub zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/

Dodaj komentarz