Uwielbiam grzyby. Pamiętam, jak kiedyś nie mogłam się doczekać aż mój tata ugotuje ten wspaniały, niezapomniany, aromatyczny grzybowy sos… Na samo wspomnienie robię się głodna 😉 Tak samo uwielbiałam najróżniejsze smażone wersje grzybów. Gdy zobaczyłam w sklepie boczniaki… od razu postanowiłam przygotować z nich coś pysznego i szybkiego. Kilka składników, dobre przyprawy (polecam Skworcu), kilka chwil i już posiłek gotowy 🙂 A Wy lubicie grzyby?
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 lekko czubata łyżeczka pieprzu bałkańskiego Skworcu
- szczypta soli – u mnie o obniżonej zawartości sodu Skworcu
- 2 jajka M
- mleko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki płuczemy, obcinamy ogonki. Kapelusze przekładamy do miski i zalewamy grzyby mlekiem. Zostawiamy je w mleku na około 20 minut.
W jednej misce mieszamy 2 czubate łyżki mąki pszennej z 2 czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej.
Do jednej miski wbijamy jajka, dodajemy 1 lekko czubatą łyżeczkę pieprzu bałkańskiego i szczyptę soli, mieszamy widelcem.
Grzyby wyciągamy z mleka. Maczamy dokładnie w jajku, następnie obtaczamy w mieszczance mąk. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (aż zrobią się złote i wyraźnie chrupiące; najlepiej smażyć dłużej na mniejszym ogniu).
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Fajny pomysł 🙂
Dziękuję 🙂
Mniam pyszności kochana 🙂
😀