Chrupiące gofry z cynamonem (na maśle)

Chrupiące gofry z cynamonem (na maśle) Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne chrupiące gofry pachnące cynamonem. Gofry przygotowałam na maśle. Z podanej porcji wyjdzie Wam około 9 gofrów. Pamiętajcie, aby dobrze rozgrzać gofrownicę, bo od tego zależy chrupkość gofrów. Dzisiejszą wersję podałam z cukrem pudrem, ale polecam Wam również spróbować takich gofrów w połączeniu z prażonymi jabłkami. Niebo na talerzu 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka klasy M
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 2 krople aromatu pomarańczowego (można pominąć)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 25 g masła klarowanego Sertop
  • odrobina oleju do posmarowania gofrownicy
  • ulubione dodatki: cukier puder lub prażone jabłka (pasują idealnie do takich gofrów)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy stopione masło, mleko, łyżeczkę cynamonu, aromat i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników.

Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.

Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz