Chrupiąca sałatka pełna smaku Dziś dzielę się z Wami przepisem (pomysłem) na pyszną chrupiącą sałatkę. Możecie ją podać samą, z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych dań. Osobiście uwielbiam najróżniejsze sałatki, w szczególności te, w których łączę najróżniejsze chrupiące warzywa. Sałatka jest prosta, ale często to właśnie w prostocie tkwi siła. Zgodzicie się 🙂 ? Spróbujcie.
Składniki:
- 3 cm pora
- 2 większe rzodkiewki
- 2 grube kabanosy
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 pełna łyżka majonezu (u mnie wersja light)
- szczypta granulowanego czosnku bez chemii (do nabycia w Skworcu)
- szczypta suszonej bazylii – zwykła lub mielona (do nabycia w Skworcu)
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
Por kroimy na półplasterki, wrzucamy do miski i solimy. Ugniatamy ręką i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, kukurydzę, pokrojonego w większą kostkę ogórka i pokrojone w plasterki kabanosy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, szczyptą granulowanego czosnku i suszonej bazylii. Dodajemy majonez, mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje jak trochę postoi w lodówce (smaku się przegryzą).
Można ją zjeść samą lub podać np. z ulubionym pieczywek lub jako dodatek do innych dań.
Smacznego
Też lubię takie chrupiące miski różności 🙂 Ja dodatkowo dodaję jeszcze kapustę pekińską i kolacja gotowa!
Też czasem taką robię 🙂