Chrupiąca pieczarkowa przekąska – idealna na przyjęcie Prosta, pyszna, szybka do przygotowania przekąska. Osobiście uwielbiam pieczarki w każdej postaci, podobnie jak moja rodzina czy znajomi, dlatego takie przekąski bardzo często goszczą na naszym stole. Polecam Wam podawać je w towarzystwie domowych sosów i dipów (przepisy znajdziecie tutaj).
Składniki:
- 3 większe pieczarki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek płatków kukurydzianych – u mnie z e-Dana
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, słodką czerwoną paprykę i doprawiamy całość pieprzem i solą.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy – w rękach lub np. wsypujemy do woreczka i rozgniatamy wałkiem. Przesypujemy do miski, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy składniki.
Pieczarki obieramy i kroimy na grube paski. Każdy kawałek maczamy w jajecznej mieszance, a następnie w mieszance płatków kukurydzianych i mąki.
Smażymy z oby stron na złoto na maśle.
Podajemy same lub w towarzystwie domowych sosów/dipów.
Smacznego