Chocolate chip cookies. Najłatwiejsze ciasteczka z kawałkami czekolady.

Chocolate chip cookies. Najłatwiejsze ciasteczka z kawałkami czekolady. (1)Dziś przepis na chocolate chip cookies. Moim zdaniem są to najłatwiejsze w przygotowaniu ciasteczka z kawałkami czekolady. Miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz. Idealne ciasteczka do herbaty. Przepis na te ciasteczka dostałam od koleżanki, która ma go podobno od mieszkającej w Ameryce kuzynki. Czy są, to oryginalne chocolate chip cookies nie wiem. Ale wiem, że są pyszne i proste. Idealne, gdy ma się ochotę na coś słodkiego. Wprowadziłam do przepisu swoje drobne zmiany. Z podanych składników wychodzą 2 blaszki ciasteczek. Możecie przygotować większe lub mniejsze sztuki sztuki. Spróbujcie.

Chocolate chip cookies. Najłatwiejsze ciasteczka z kawałkami czekolady. (2)

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

 

Składniki: (na 2 blaszki)

  • 250 g masła
  • 2 jajka (u mnie klasy M)
  • szczypta soli
  • kilka kropli ulubionego aromatu np. waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4/5 szklanki cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO)*
  • 100 g kropli czekoladowych (u mnie od Pro-BIO)

* lub jak w oryginale 1/2 szklanki cukru trzcinowego i 1/2 szklanki białego cukru

Przygotowanie:

Masło (wcześniej wyciągnięte z lodówki) miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, małej szczypcie soli i kilka kropli aromatu.

Kolejno dodajemy powoli zmieszaną wcześniej mąkę z sodą oczyszczoną.  Miksujemy do połączenia składników.

Na koniec dodajemy krople czekoladowe, mieszamy je z resztą składników łyżką.

Naszą masę najlepiej włożyć teraz na 10-15 minut do lodówki w celu schłodzenia, będzie bardziej zwarta.

Szykujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka wykładamy łyżką lub tak jak ja tworzymy w dłoniach (trzeba to robić szybko) kuliki wielkości orzecha (wolę mniejsze ciasteczka) i układamy je na blaszce w dość sporych odstępach – ciasteczka podczas pieczenia „rozpływają się” na boki (taki ich urok). Resztę ciasta wkładamy do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii.

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 8-10 minut w zależności od piekarnika (brzegi ciastek muszą się zarumienić). Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie, ściągamy je dopiero gdy ostygną. Na zewnątrz powinny być chrupiące, w środku miękkie, lekko ciągnące.

Smacznego

Przepis dodaję do akcji:

Zapisz

Zapisz

Uczta pod gołym niebem 2016

6 comments

  1. Megly says:

    Pyszne! Pamiętam jak tata przywoził takie „Ciasteczka amerykańskie” i smakowały najlepiej na świecie. A tu można takie zrobić w domku 🙂 Pozdrowionka cieplutkie. Miłego weekendu życzę 🙂

Dodaj komentarz