Chleb żytni – prosty przepis

Chleb żytni – prosty przepis

Dziś mam dla Was prosty przepis na chleb żytni na drożdżach. Wystarczy dobrze wymieszać składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia i już można piec. Taki domowy chleb żytni smakuje świetnie z każdymi dodatkami. Polecam 🙂

Jeśli szukacie przepisu na pszenny chleb z chrupiącą skórką sprawdźcie ten https://www.slodkieokruszki.pl/domowy-chleb-z-chrupiaca-skorka/ 

Jak zrobić żytni chleb na drożdżach?

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej 720 ToTa
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 3 pełne łyżki ulubionych nasion (u mnie mix) + do posypania wierzchu chleba (opcjonalnie) / dodatek ziaren można pominąć

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy suszone drożdże, oliwę i ciepłą wodę z łyżeczką cukru. Wszystko wstępnie mieszamy. Następnie wyrabiamy za pomocą robota z hakiem do połączenia składników około 3-4 minuty. Ciasto musi być dobrze wyrobione!

Teraz dodajemy nasze nasiona, mieszamy całość.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej całe ciasto, wyrównujemy wierzch ręką (należy ją zwilżyć wodą). Ciasto na chlew posypujemy ziarnami, lekko je dociskamy.

Foremkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia chleba na około 1,5 godziny. W tym czasie chleb powinien znacznie urosnąć. W ciepłe dni czas wyrastania będzie szybszy.

Nasz chleb pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 45 minut. Skórka powinna wyjść chrupiąca.

Studzimy i dopiero kroimy ostrym nożem na kromki.

Smacznego

Wpis we współpracy z ToTa mąka

Dodaj komentarz