Chleb na maślance – prosty przepis

Chleb na maślance – prosty przepis Lubicie domowe pieczywo? Ja uwielbiam. Dziś mam dla was przepis na pyszny domowy chleb na maślance. Chleb ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu. A smak… Musicie koniecznie spróbować 😉 Taki chleb idealnie smakuje z samym masłem i odrobiną soli, dżemem, warzywami lub serem i wędliną. Pyszny domowy chleb z minimalnej ilości składników. Spróbujcie 🙂

Jak pokroić chleb na idealne kromki? Ja używam krajalnicy marki ZELMOTOR 294.5. Urządzenie posiada ergonomiczny włącznik i płynną regulację grubości krojenia – 1-15 mm. Jest bezpieczne w użytkowaniu, posiada zabezpieczenie przed przypadkowym wysunięciem wózka i uruchomieniem przez dzieci. Dzięki nóżkom antypoślizgowym nie przesuwa się na blacie. Solidna krajalnica polskiej marki. Idealna do krojenia chleba, wędlin i serów. Polecam.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki maślanki w temp. pokojowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • sezam po posypania chleba

Przygotowanie:

Do 1/4 szklanki ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, maślankę i zawartość szklanki. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką dosypując stopniowo mąki tyle by uzyskać miękkie i elastyczne ciasto. Ilość zależy od rodzaju mąki i maślanki. Czasem starczy niewielka ilość, a czasem nawet pół szklanki mąki. Ciasto może się delikatnie (!) lepić.

Z ciasta formujemy a la kulę zostawiamy je w misce przykryte ściereczką na około 60 minut w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Keksówkę smarujemy margaryną lub masłem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy ciasto do formy. Wierzch ciasta zwilżamy wodą, wyrównujemy ręka. Robimy kilka ukośnych nacięć nożem i posypujemy całość sezamem.

Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aby ciasto jeszcze lekko podrosło.

Na dno piekarnika wstawiamy foremkę z wodą (około 1,5 szklanki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Chleb pieczemy około 45 minut (środkowy poziom piekarnika) do ładnie zarumienionej skórki (chleb należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej). Upieczony chleb powinien lekko odchodzić od foremki.

Gdy chleb lekko przestygnie wyciągamy go z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kroimy na kromki (polecam krajalnicę Zelmotor) i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi