Chipsy z tortilli z serem i bazylią – szybka przekąska
Lubicie czasem coś pochrupać? Domowe chipsy z tortilli to prosta, szybka i pyszna przekąska. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Ja polecam Wam dziś chipsy z tortilli z serem, bazylią i odrobiną czosnku. My z mężem uwielbiamy od czasu pochrupać je do ulubionego filmu 😉 Chipsy z tortilli z serem i bazylią to też świetny pomysł na przekąskę na imprezę, Sylwestra lub po prostu spotkanie z przyjaciółmi. Do takich chrupiących chipsów z tortilli świetnie pasuje domowy sos czosnkowy. Spróbujcie tej prostej, chrupiącej przekąski.
Przekąska na imprezę – sprawdź jak przygotować chipsy z tortilli
Chipsy z tortilli bardzo łatwo przygotować. Ja zawsze w domu mam mały zapas pszennych tortilli i szafkę pełną przypraw. Do dzisiejszej wersji będzie potrzebować jeszcze ser i masło. Z tymi składnikami w kilka minut przygotujecie pyszne, chrupiące chipsy z tortilli.
Składniki:
- 2 placki pszennej tortilli
- 50 g masła
- 3 pełne łyżki startego na drobnych oczkach żółtego sera (około 30 g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 pełne łyżeczki bazylii
Przygotowanie:
Placki tortilli kroimy na małe trójkąty.
Masło rozpuszczamy.
W miseczce mieszamy starty żółty ser, masło i przyprawy.
Gęstą mieszanką nacieramy trójkąty tortilli z każdej strony. Ja z jednej strony delikatnie nacieram, na drugiej zostawiam więcej sera z przyprawami.
Trójkąty układamy jeden obok drugiego na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Nasze chipsy z tortilli wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Chipsy pieczemy 12-13 minut do ładnego zarumienienia. Nie pieczemy ich zbyt długo.
Po przestudzeniu powinny być pyszne i chrupiące.
Chipsy z tortilli podajemy same lub w towarzystwie domowego sosu czosnkowego (lub innego ulubionego).
Smacznego