Cebulowe przekąski imprezowe. U nas uwielbiane. Prosta, pyszna przekąska, która sprawdza się na każdej imprezie. Wystarczy podać ją w towarzystwie ketchupu i… każdy gość jest zadowolony. Zwłaszcza panowie 😉 Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 140-150 g mąki pszennej
- niespełna szklanka mleka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- duża szczypta słodkiej czerwonej papryki
- czubata łyżeczka ostrego ketchupu Kotlin
- 1 jajko M
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, solą, słodką czerwoną papryką. Następnie dodajemy jajko, ketchup i mleko. Dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji ciut gęstszej od ciasta naleśnikowego (w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki).
Cebulę obieramy kroimy w około 0,5 cm plastry. Następnie rozdzielamy je, tak aby otrzymać krążki. Każdy krążek maczamy w cieście, a następnie w bułce tartej wysypanej na głębokim talerzu (z obu stron). Robiąc to dokładnie uzyskamy efektowne krążki (ciasta nie może być za dużo). Smażymy na głębokim oleju.
Podajemy z ulubionym ketchupem.
Smacznego
Na imprezkę palce lizać <3 🙂
😀
Bardzo lubie takie przekąski. Na imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi sprawdzają się świetnie 🙂
Oj tak 🙂 Polecam 🙂