Cebulowa pizza (na suchych drożdżach)

Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) (1)

Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) (2)

Dziś zapraszam Was na pyszną domową pizzę przygotowaną na suchych drożdżach. Dodatkowo ciasto zostało wzbogacone o cebulkę – wyszło naprawdę pysznie 🙂 Farsz oczywiście możecie skomponować dowolnie, ale ja dziś polecam wersję z dodatkiem kotlecików mielonych. Pomysł męża okazał się strzałem w przysłowiową 10 😉 To kto się skusi na domową cebulową pizze?

Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) (3)

Do przygotowania pizzy polecam Wam użyć mąki Farina typ „0” – moja pochodzi ze sklepu Alfatec.

Jeśli cenicie sobie włoskie specjały (poniżej tylko niektóre z nich) lub szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) zachęcam Was do odwiedzin strony Alfatec

logo-alfatec

Włoskie specjały od Alfatec

Składniki: (na pizze 30 cm)

Na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki – u mnie Farina typ „0” od Alfatec
  • niespełna szklanka ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 małej cebulki

Na farsz:

  • 2 gotowe mielone z szynki wieprzowej
  • duża szczypta bazylii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 małej cebulki
  • passata pomidorowa od Alfatec (polecam) lub opcjonalnie ketchup na spód pizzy
  • ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera w kostce)

Przygotowanie:

Cebulkę obieramy i drobno kroimy.

Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i pokrojoną cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę mąką lub dodać odrobinę wody. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką, ale może być miska przykryta ściereczką) do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową (opcjonalnie ketchupem).

Przygotowujemy farsz: Kroimy kotlety w paseczki lub a la kostkę, odkładamy je na bok. Pokrojoną połowę cebulki podsmażamy z pokrojonymi w kostkę paprykami, doprawiając całość małą szczyptą bazylii.

Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie góra-dół). Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowany farsz, na wierzch układając pokrojone kotlety. Znów wkładamy do piekarnika na około 10-12 minut. Wyciągamy ostatni raz i posypujemy startym serem oraz resztą suszonej bazylii. Wkładamy do piekarnika do stopienia sera na około 3 minuty.

Podajemy.

Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) (1)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Di gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi