Dziś zapraszam Was na pyszną domową pizzę przygotowaną na suchych drożdżach. Dodatkowo ciasto zostało wzbogacone o cebulkę – wyszło naprawdę pysznie 🙂 Farsz oczywiście możecie skomponować dowolnie, ale ja dziś polecam wersję z dodatkiem kotlecików mielonych. Pomysł męża okazał się strzałem w przysłowiową 10 😉 To kto się skusi na domową cebulową pizze?
Do przygotowania pizzy polecam Wam użyć mąki Farina typ „0” – moja pochodzi ze sklepu Alfatec.
Jeśli cenicie sobie włoskie specjały (poniżej tylko niektóre z nich) lub szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) zachęcam Was do odwiedzin strony Alfatec
Składniki: (na pizze 30 cm)
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki – u mnie Farina typ „0” od Alfatec
- niespełna szklanka ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 małej cebulki
Na farsz:
- 2 gotowe mielone z szynki wieprzowej
- duża szczypta bazylii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 żółta papryka
- 1/2 małej cebulki
- passata pomidorowa od Alfatec (polecam) lub opcjonalnie ketchup na spód pizzy
- ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera w kostce)
Przygotowanie:
Cebulkę obieramy i drobno kroimy.
Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i pokrojoną cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę mąką lub dodać odrobinę wody. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką, ale może być miska przykryta ściereczką) do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową (opcjonalnie ketchupem).
Przygotowujemy farsz: Kroimy kotlety w paseczki lub a la kostkę, odkładamy je na bok. Pokrojoną połowę cebulki podsmażamy z pokrojonymi w kostkę paprykami, doprawiając całość małą szczyptą bazylii.
Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie góra-dół). Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowany farsz, na wierzch układając pokrojone kotlety. Znów wkładamy do piekarnika na około 10-12 minut. Wyciągamy ostatni raz i posypujemy startym serem oraz resztą suszonej bazylii. Wkładamy do piekarnika do stopienia sera na około 3 minuty.
Podajemy.
Smacznego
Pysznie wygląda 🙂 Bardzo lubię 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Mimo późnej pory… zjadłabym..!
😀
Oprócz tego, że ładnie wygląda, to jeszcze świetnie smakuje. Robiłam- polecam.
Pani Kingo, dziękuję za komentarza 🙂 Cieszę się, że pizza smakowała 😀