Cake pops – ciasteczkowe lizaki

Cake pops – ciasteczkowe lizaki

Dziś wyjątkowy dzień, Dzień Dziecka 🙂 W taki dzień nie mogło zabraknąć słodkości, które nie tylko cieszą smakiem, ale też wyglądem. Moje maluchy uwielbiają cake popsy, czyli ciasteczkowe lizaki. Proste w przygotowaniu, pyszne i naprawdę urocze. Idealne na Dzień Dziecka i każdą uroczystość. Polecam i Wam przygotować takie proste cake pops.

P.s. Po takie słodkości na patyku sięgają chętnie nie tylko dzieci 😉

Akcesoria, czekoladę i ozdóbki potrzebne do wykonania cake pops znajdziecie w sklepie DlaSmaku.com.pl Sklepie, w którym każdy wielbiciel wypieków i innych domowych słodkości znajdzie coś dla siebie. Ja zamówiłam  tam ostatnio kilka blach (tortownice, blaszkę do tarty, blaszkę do wypieku bagietek), czekoladę, ozdóbki, patyczki do lizaków, silikonowe foremki na lizaki, czekoladki itd. Pokaźna paczka, bo i wybór był przeogromny. Wszystko dotarło szybko i było doskonale zapakowane. Polecam Wam zakupy w sklepie DlaSmaku.com.pl

Składniki:

  • 200 g ciasta (u mnie biszkopt, ale mogą być też babeczki, babka lub inne ciasto)
  • 2-3 łyżki mascarpone (ilość zależy od ciasta, dodajemy stopniowo)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • około 200 g białej czekolady – użyłam dropsy czekoladowe ze sklepu DlaSmaku.com.pl

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Ciasto miskujemy w misie blendera lub dokładnie rozkruszamy w dłoniach. U mnie starczyło rozkruszyć w dłoniach.

Dodajemy sok z limonki i 2 łyżki mascarpone. Wszystko zagniatamy ręcznie. W razie potrzeby dodając więcej mascarpone (ja zużyłam 2,5 łyżki).

Z masy formujemy w dłoniach kuleczki i odkładami je na 10-15 minut do zamrażalnika (ja dziś schłodziłam je kilka minut w lodówce).

W kąpieli wodnej rozpuszczamy niedużą ilość białej czekolady. Patyczki do lizaków maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i wbijamy w schłodzone popsy (tak do połowy).

Popsy z patyczkami odkładamy jeszcze raz na 5 minut do schłodzenia w zamrażarce (ja dziś pominęłam z pośpiechu, ale odradzam pominięcie tego kroku).

Po tym czasie maczamy je w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do stężenia. Ja wykorzystała do tego celu kawałek styropianu. w który powbijałam moje cake popsy i dowolnie je udekorowałam.

Smacznego

A z resztek czekolady przygotowałam szybkie lizaki 😉

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz