Bułki orkiszowe – łatwy przepis

Bułki orkiszowe – łatwy przepis Lubicie domowe bułki? Ja bardzo. Często przygotowuje je na kolację lub śniadanie. Są też idealne do zabrania ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Dziś mam dla was przepis na proste bułki orkiszowe. Wyjątkowo łatwe i naprawdę pyszne. Kilka prostych składników, chwila cierpliwości i domowe bułki gotowe.

Jeśli szukacie innych przepisów na domowe pieczywo, to polecam wam:

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej TOTA + do podsypania
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • sezam do posypania bułeczek

Przygotowanie:

Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy składniki na około 5 minut.

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy zawartość kubeczka, oliwę z oliwek (lub olej) i sól. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Podczas wyrabiania ciasta rękę posypujemy mąką. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto dzielimy na 6-8 kawałków. Formujemy z nich bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-25 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika, u mnie środkowa półka i pieczemy do ładnego zarumieniania około 15-17 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Bułeczki należy obserwować.

Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz