Bułeczki bez wyrastania

Bułeczki bez wyrastania

Lubicie świeże, domowe pieczywo? Szukacie prostego i szybkiego przepisu na bułki? Dziś mam dla Was przepis na domowe bułeczki bez wyrastania. Pyszne i proste w przygotowaniu. Takie szybkie bułeczki to świetny pomysł na śniadanie. Można je też śmiało zabrać do pracy lub na wycieczkę. Spróbujcie.

Jak przygotować bułeczki bez wyrastania?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml wody (u mnie gazowana, ale może być zwykła)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy wszystko.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wodę i rozrobione drożdże.

Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką.

Z ciasta formujemy gruby wałek i dzielimy go nożem na 7-8 części.

Z każdej części formujemy w dłoniach bułeczkę.

Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko je spłaszczamy i nacinamy ostrym nożem (u mnie 3 nacięcia).

Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Blaszkę z bułkami wkładamy do zimnego (!) piekarnika i nastawiamy temp na 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Zostawiamy bułki w piekarniku na 25 minut. Powinny po tym czasie być ładnie rumiane. W razie potrzeby (każdy piekarnik piecze inaczej) można zostawić je na 2-3 minuty dłużej.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi