Bułeczki bez wyrastania
Lubicie świeże, domowe pieczywo? Szukacie prostego i szybkiego przepisu na bułki? Dziś mam dla Was przepis na domowe bułeczki bez wyrastania. Pyszne i proste w przygotowaniu. Takie szybkie bułeczki to świetny pomysł na śniadanie. Można je też śmiało zabrać do pracy lub na wycieczkę. Spróbujcie.
Jak przygotować bułeczki bez wyrastania?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml wody (u mnie gazowana, ale może być zwykła)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy wszystko.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wodę i rozrobione drożdże.
Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką.
Z ciasta formujemy gruby wałek i dzielimy go nożem na 7-8 części.
Z każdej części formujemy w dłoniach bułeczkę.
Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko je spłaszczamy i nacinamy ostrym nożem (u mnie 3 nacięcia).
Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Blaszkę z bułkami wkładamy do zimnego (!) piekarnika i nastawiamy temp na 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Zostawiamy bułki w piekarniku na 25 minut. Powinny po tym czasie być ładnie rumiane. W razie potrzeby (każdy piekarnik piecze inaczej) można zostawić je na 2-3 minuty dłużej.
Smacznego
Cudowne bułeczki!
Dziękuję 🙂
Czy bez jajka i sezamu też wyjdą dobre?
Czy bułki wyjdą bez posmarowania jajkiem i posypania sezamem?
Tak wyjdą. Wierzch tylko będzie bledszy i mniej chrupiący.