Budyniowy sernik z rodzynkami

Budyniowy sernik z rodzynkami – nasze ulubione ciasto

Kocham serniki. Moją miłość podziela cała moja rodzina. I choć Międzynarodowy Dzień Sernika wypada 30 lipca, u nas w domu to święto trwa przez cały rok. Nic dziwnego, bo żadne ciasto nie jest tak kremowe i rozpływające się w ustach. Dziś mam dla was pyszny przepis na budyniowy sernik z rodzynkami, który zachwycił nie tylko moich bliskich, ale też przyjaciół. Zgodnie okrzyknęliśmy, że jest to najlepsze ciasto do kawy. Kawa zabielana z mlekiem lub mała czarna z ekspresu i kremowy sernik w kruchym cieście to duet doskonały. Takiemu połączeniu naprawdę ciężko się oprzeć :) Tak jak nie wyobrażam sobie dnia bez kawy, tak i nie ma miesiąca, w którym nie upiekłabym sernika. To miłość na lata :)

Czy można zakochać się w kawie?

A jeśli o kawie mowa… Ostatnio zakochałam się w ekspresie mojej przyjaciółki –Jura D6 Piano Black. Tak, tak to miłość. Dawno nie piłam tak dobrej kawy. Mąż podzielił mój zachwyt i już mamy plan, by na rocznicę sprawić sobie nowy ekspres. Czy aby na pewno będzie to ten model? Tu negocjacje wciąż trwają, bo jak wiecie, ja kocham cappuccino, flat white czy latte macchiato. Na szczęście na stronie https://www.coffeedesk.pl/ekspresy-do-kawy/ wybór jest spory, a do rocznicy jeszcze trochę czasu 😉 Może wy mi podpowiecie, który ekspres najlepiej wybrać? P.s. Przy okazji polecam wam też zajrzeć na blog Cofeedesk: https://www.coffeedesk.pl/blog/ Znajdziecie tam wiele ciekawostek i cennych uwag dla kawoszy.

Jak przygotować budyniowy sernik w kruchym cieście?

Przepis na budyniowy sernik jest niezwykle prosty. Masę serową wykłada się na prostym kruchym cieście. Ciasto przykrywa ją też z góry. Sernik, choć bez ubijania białek wychodzi kremowy. Całość pachnie wanilią. Koniecznie spróbujcie. Prosty przepis, pyszny efekt. Idealne ciasto do filiżanki ulubionej kawy.

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka jaj klasy M
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Na sernik:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 jajka klasy M
  • 1 duży budyń o smaku waniliowym 64 g
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy śmietanę. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski i schładzamy w lodówce przez 30-40 min (ja często zostawiłam ciasto w chłodnym miejscu tylko na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę (u mnie kwadratowa 24×24, ale może być również np. tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem.

Przygotowujemy masę serową: Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczone masło i cukier. Wszystko mieszamy energicznie ręczną trzepaczką lub miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy partiami ser i budyń (proszek), mieszając lub miksując wszystko do połączenia. Pod koniec do masy dodajemy rodzynki, mieszamy.

Schłodzone ciasto dzielimy na części. Bierzemy około 2/3 ciasta i wylepiamy nim spód formy. Na taki spód wykładamy naszą masę serową. Następnie z reszty ciasta odrywamy małe kawałki i tworzymy płaskie łatki układając je na wierzchu masy serowej.

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 60 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu).

Sernik zostawiamy na około 15 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy i studzimy. Zdejmujemy obręcz i posypujemy sernik cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz