Dziś zapraszam Was na szybki budyniowy omlet z dodatkami. Idealny na śniadanie, choć i nie tylko 😉 Smak i prostota, to połączenie czasem sprawdza się najlepiej. Omlet możecie podać z dowolnymi dodatkami lub tylko oprószyć go cukrem pudrem. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej (u mnie tortowa Młyny Stoisław)
- 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 jajka M
- 1 i 1/3 łyżki cukru
- olej kokosowy do smażenia
- ulubione dodatki do podania
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, szybko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy, znów szybko i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną małą patelnię z rozpuszczanym olejem kokosowym. Smażymy z obu stron na złoto.
Sposób obrócenia omleta – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Podajemy w całości lub pocięty na cztery części.
Propozycja podania: omlet oprószamy cukrem pudrem (u mnie trzcinowym) z konfiturą (u mnie pomarańczowa z korzenną nutą) i dodatkami (musli i owoce liofilizowane).
Do przygotowania śniadania użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Omlet pyszny, polecam przepis
Cieszę się,że smakuje 🙂