Budyniowe placuszki śniadaniowe i o tym dlaczego wybieram soki tłoczone na zimno

Lubicie placuszki? Moje dzieci je uwielbiają. Dlatego tak często goszczą na naszym stole. Dziś mam dla Was przepis na pyszne budyniowe placuszki. Proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie czy kolację. Porę wybierzcie sami 😉 A jak placuszki to u nas najczęściej w towarzystwie jakiegoś soku. Moje dzieci uwielbiają wszystkie soki, ale najchętniej piją soki jabłkowe i soki gruszkowe. Robię je sama lub zamawiam ze sprawdzonych źródeł. Bo jak sok, to bez dodatku cukru! Dziś kilka słów o miejscu, z którego warto zamawiać soki. Na końcu wpisu oczywiście znajdziecie też przepis na wspomniane budyniowe placuszki 🙂

Gdzie zamówić dobre naturalne soki?

Jeśli szukacie miejsca, gdzie możecie zamówić naturalne, pyszne soki bez zbędnych dodatków, to zajrzycie na stronę Polskie Pomidory. To marka godna zaufania. Soki, które możecie tam kupić są tłoczone na zimno NFC. To soki tłoczone bezpośrednio z owoców i warzyw. Tu nie ma koncentratu czy  niechcianego cukru. Polskie Pomidory to produkty zawierają 100% soku bez dodatku wody i cukru, dzięki czemu można je opcjonalnie rozcieńczać w domu według własnego smaku. Na półkach sklepowych najczęściej możemy spotkać soki z soków zagęszczonych. Ze względu na masową produkcję jest to szybszy i tańszy sposób na przechowywanie soku i rozlewanie go do butelek. Niestety wówczas taki sok traci swoje wartości odżywcze, dlatego warto wybierać soki bezpośrednio tłoczone lub NFC – „not from concentrate” – nie z koncentratów.

Co znajdziecie w ofercie marki Polskie Pomidory?

Oferta jest naprawdę bogata. Znajdziecie tam m.in. pyszne soki gruszkowe (nasze ulubione, naturalnie słodkie), soki jabłkowe, sok jabłkowo-gruszkowy, jabłkowo-marchewkowy, zdrowy sok z buraka (Polecam! źródło cennych witamin) oraz soki pomidorowe, które nas po prostu zachwyciły. Wszystkie soki nie są konserwowane, przechodzą proces lekkiej pasteryzacji w temperaturze 80-85 st. C. Niektóre smaki soków mogą zawierać przyprawy takie jak pieprz, sól czy zioła, ale nigdy nie zawierają cukru, ani wzmacniaczy smaku. Oferta może się zmienić w zależności od sezonu. Dlatego warto po prostu zaglądać na stronę lub fanpage na Facebook. Soki są dostarczane w butelkach 0,33L, 0,75L oraz wygodnych workach z kranikiem do nalewania 3L i 5L.

Dlaczego sok pomidorowy od Polskie Pomidory?

Od razu szczerze przyznam, że nigdy nie byłam wielbicielką soków pomidorowych. Niestety wiele razu próbowała, ale smak mnie odrzucał. Teraz już wiem dlaczego. Po prostu nie trafiłam na dobry sok pomidorowy. Soki pomidorowe od Polskie Pomidory zachwyciły mnie smakiem. Są delikatne, mają przyjemny smak. Jeśli zaczynacie swoją przygodę z tym s okiem, to zdecydowanie warto sięgnąć po soki pomidorowe tej firmy. Moja mama je uwielbia. A i ja zaczęłam pić sok pomidorowy z przyjemnością.

Dlaczego warto pić sok pomidorowy?

Dobrej jakości sok pomidorowy, to źródło cennych witamin: C, A, B, D i K. Spożywanie pomidorów w płynnej postaci pozytywnie wpływa na układ immunologiczny.  Pomidory są też cennym źródłem potasu i witaminy B6, ważnych dla pracy serca. Naturalny sok z pomidorów malinowych stymuluje prawidłową pracę nerek oraz wątroby. Jest więc doskonały napojem wspomagającym detoksykację. Dzięki dużej zwartości błonnika dobrze wpływa też na cały układ trawienny. Jest idealny zwłaszcza dla osób cierpiących na zaparcia.  Polecany jest też dla osób będących na diecie. Sok pomidorowy NFC pozwala nasycić organizm bez dodawania mu zbędnych kilokalorii. 

Jak przygotować budyniowe placuszki śniadaniowe?

A teraz czas na przepis 🙂 Dziś polecam Wam pyszne budyniowe placuszki śniadaniowe. Moje dzieci je uwielbiają. Zresztą sama też się nimi zajadam. Nawet mój mąż chętnie sięga po takie pyszne placuszki. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i już można smażyć. Placuszki najlepiej smakują w towarzystwie pysznego soku gruszkowego 😉 Naturalna słodycz gruszki, pyszny placuszek, może jeszcze jakiś mały owoc… Czego chcieć więcej? 😉

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka (M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pełna łyżka budyniu śmietankowego (u mnie wersja z cukrem trzcinowym)*

*można użyć inny budyń, wówczas warto dodać 0,5-1 łyżkę normalnego cukru

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy budyń i cukier. Wszystkie składniki mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek).

Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu z obu stron (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki smażymy na suchej patelni, bez oleju.

Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

*wpis we współpracy

 

 

 

 

 
Print Friendly, PDF & Email

9 comments

  1. Barbla says:

    Ja nie tykam sklepowych soków. Sam cukier i często chemia. Ale takie z dobrym składam to chętnie wypiję. Zapisuję adres stronki po świętach coś sobie zamówię

  2. adel says:

    Znam te soki zamawiam w Łodzi z dostawą najwięcej jest do wyboru zawsze buraczkowych soczków bardzo dobre. Mają warzywa z wlasnej uprawy to ma ogromnie znaczenie. marketowe w ogole nie mogą się porównywać z takimi sokami.

Pozostaw odpowiedź Zosia Anuluj pisanie odpowiedzi