Budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami

Budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami

Dziś mam dla Was przepis na pyszne budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami. Do ciasta nie dodajemy jajek, dzięki temu naleśniki wychodzą delikatne i cienkie. Ciasto z dodatkiem budyniu jest aromatyczne. Przysłowiową “kropką nad i” jest tu pyszne nadzienie składające się z serka waniliowego i owoców. Moje dzieci kochają te naleśniki. Dorosła część rodziny również. Bo czego w nich nie kochać 😉 Proste i pyszne.

Do nadzienia zawsze używam dobrej jakości produktów nabiałowych. Od lat wybieram te, które mają znak “Jakość Tradycja” na swoich opakowaniach. Znajdziecie go na froncie opakowania. Taki produkt śmiało można podawać dzieciom i całej rodzinie. Znak “Jakość Tradycja” wyróżnia produkty z najwyższej jakości, z tradycyjnym składem i sposobem wytwarzania. Nie ma w nich miejsca na GMO. Żeby uzyskać ten certyfikat produkt musi być wytwarzany co najmniej przez 50 lat.

Taki znak jakości posiada właśnie pyszny Serek Homogenizowany waniliowy. Moje dzieci uwielbiają go wyjadać prosto z opakowania 😉 Serek Homogenizowany waniliowy powstaje z twarogu odtłuszczonego z dodatkiem śmietanki homogenizowanej oraz wsadu smakowego. Śmiało mogę napisać, że to nasz ulubiony serek waniliowy. Koniecznie spróbujcie posmarować nim delikatne, budyniowe naleśniki z mojego przepisu.

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 duży budyń waniliowy 64 g (bez cukru)
  • 250 ml mleka
  • 250 ml lekko gazowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej

Do nadzienia:

  • 2 szt. Serka Homogenizowanego waniliowego
  • ulubione owoce: u mnie borówki amerykańskie i wiśnie z syropu

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, budyń (proszek), cukier, wlewamy mleko, wodę i rozpuszczone masło. Składniki energicznie mieszamy ręczną trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.

Patelnię delikatnie skrapiamy olejem i smażymy naleśniki (nie za grube). Gdy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza naleśnika obracamy na drugą stronę.

Układamy jeden na drugim, a następnie każdy naleśnik smarujemy Serkiem Homogenizowanym waniliowym i układamy na serku owoce.

Naleśniki składamy i podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś owoce i pomarańcze z syropu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi