Budyniowe ciasteczka Szukacie przepisu na szybkie i pyszne ciasteczka? Polecam Wam ten. Budyniowe ciasteczka są nie tylko niebywale proste w przygotowaniu, ale też i bardzo smaczne. Mi jak zawsze pomagały w kuchni moje maluchy. Robienie małych kuleczek, a potem wzorków na ciasteczkach za pomocą widelca, to wspaniała zabawa 😉
Te proste maślane ciasteczka z dodatkiem budyniu przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Ja je bardzo lubię. P.s. Z podanych składników wychodzi mała porcja ciasteczek (widoczna na zdjęciu). Jeśli chcecie przygotować większą ilość wystarczy np. podwoić składniki. Smacznego i miłego dnia.
Składniki:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
40 g budyniu waniliowego (proszek)
-
2-3 łyżki cukru pudru
-
100 g zimnego masła
-
1 jajko klasy M
Dodatkowo: papier do pieczenia Stella
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, budyń, cukier puder (jeśli budyń jest słodzony dodajemy go maksymalnie 2 płaskie łyżki). Wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Całość wyrabiamy na gładką kulę.
Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut (nie może się lepić).
Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Widelec maczamy w mące, a następnie za jego pomocą spłaszczamy nasze kuleczki uzyskując w ten sposób ciasteczka z charakterystycznym wzorkiem.
Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Czas pieczenia zależy od piekarnika, średnio około 12-15 minut. Ciasteczka należy obserwować.
Smacznego
Budyń jest najlepszy! Prosty i bardzo smaczny przepis. ; )