Budyniowe ciasteczka z orzechami i wafelkami

Budyniowe ciasteczka z orzechami i wafelkami Ostatnio naszła mnie ochota na domowe ciasteczka. I jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, przepis powstał pod wpływem chwili. Do masy na ciasteczka dodałam chrupiące posiekane orzechy i… wafelki WW. Tak dobrze czytacie 😉 Nie lubię nic marnować, a ten batonik aż kusił by go wykorzystać. W rezultacie powstały naprawdę pyszne ciasteczka. Idealne do kawy, herbaty lub od tak, by zjeść coś słodkiego. Można je też śmiało przygotować na święta 😉

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 budyń – użyłam śmietankowy z białą czekoladą (47 g) / może być sam śmietankowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki prażonych orzechów laskowych Helio
  • 2 kawałki wafelków WW (jak na zdjęciu)
  • 1 jajko klasy M
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy budyń (proszek) i cukier puder. Wstępnie mieszamy składniki łyżką.

Następnie dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko.

Składniki wyrabiamy ręką.

Orzechy siekamy nożem, a wafelki kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy na ciasteczka, krótko wyrabiamy.

Z masy formujemy w dłoniach kulki (u mnie większe od orzecha włoskiego), układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i lekko spłaszczamy.

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 20 minut (spód ciasteczek ma być ładnie zarumieniony). Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz