Budyniowe ciasteczka z migdałami (bez jajek)
Dziś mam dla Was przepis na szybkie budyniowe ciasteczka z migdałami. Kruche, dosłownie rozpływające się w ustach, przygotowane bez dodatku jajek. I ten chrupiący migdał po środku ❤️ My uwielbiamy takie domowe ciasteczka 🙂 Polecam i Wam 🙂
P.s. Polecam też zajrzeć do sklepu Świeżo i Zdrowo gdzie znajdziecie duży wybór bakalii i innych produktów tak przydatnych podczas tworzenia pysznych wypieków i dań 🙂
Jak zrobić ciasteczka z migdałami?
- 125 g mąki pszennej
- 125 g masła (wyjęte wcześniej z lodówki)
- 40 g cukru pudru
- 1 budyń (40 g) – u mnie dziś miodowy, może też być waniliowy lub śmietankowy
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanilii /patrz rady na końcu przepisu/
- migdały
Przygotowanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy proszek budyniowy i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy chwilę. Odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką tworząc a la kulę (rękę można delikatnie podsypać mąką, nie sypiemy mąki do ciasta).
Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 30 minut (ja często zostawiam tylko na czas rozgrzania piekarnika).
Z ciasta w dłoniach formujemy małe kuleczki. Lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każde ciasto wciskamy delikatnie migdała.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut (spód ciasteczek powinien rumiany). Obserwujemy ciasteczka bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Ciasteczka ściągamy z blaszki dopiero po przestudzeniu.
Rada: Jeśli użyjecie budyń śmietankowy lub miodowy można dodać niewielką ilość cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanilii itd. Wszystkie składniki można też posiekać i zagnieść ręką.
Smacznego
Wpis we współpracy ze Świeżo i Zdrowo